Přejít k hlavnímu obsahu

Výkon, výdrž a video: Který je nejlepší?

redakce 03.09.2010
info ikonka
Zdroj:

Netbooky jsou malé, lehké a cenově dostupné. Nabízejí ale dostatečný výkon? Chip otestoval 20 přenosných počítačů s cenou do 13 000 Kč a poradí vám, ve kterém případě je pro vás vhodnější notebook.

Netbooky zaznamenávají v posledních dvou letech ohromný prodejní úspěch. Většina poučených uživatelů si je pořizuje jako doplňkový ultrapřenosný počítač pro práci s textovými dokumenty a internetem, popřípadě pro přehrávání audio- a videosouborů. Například při přehrávání některých videosouborů už ale netbooky narážejí na výkonnostní limity. Ani nejnovější generace platformy Intel Atom „PineTrail“ nepřinesla výrazný nárůst výkonu, a tak se v segmentu „mininotebooků“ čím dál tím častěji setkáváme s alternativními konfiguracemi obsahujícími například čipovou sadu nVidia ION či procesory od AMD.

Jedním z nejdůležitějších vedlejších efektů netbookové revoluce je bezpochyby zvýšení tlaku na cenu nejlevnějších „plnohodnotných“ notebooků, které tak dnes představují zajímavou a cenově srovnatelnou alternativu přenosného počítače. I tak ale při rozhodování mezi nákupem netbooku a notebooku uživatelé váhají, které variantě mají dát přednost. V tomto testu vám přinášíme srovnání netbooků a notebooků v rámci různých cenových hladin a ukážeme vám zásadní výhody a nevýhody obou kategorií.

Cenové srovnání mezi notebooky a netbooky do 13 000 Kč
Cenové srovnání mezi notebooky a netbooky do 13 000 Kč

Netbook, nebo notebook? Co lze očekávat

Vše jako obyčejně záleží na tom, jaké požadavky má který uživatel na mobilní počítač. Netbooky jsou malé, lehké a ve většině případů nabídnou delší výdrž na baterie než notebooky. Hodí se hlavně na cestování, pro studenty a jako doplněk k plnohodnotnému notebooku. Řada netbooků si také našla místo u uživatelů, kteří předtím přenosný počítač nevlastnili a kteří se často již po krátkém čase rozhodnou pro nákup většího a výkonnějšího notebooku.

Kombinace vysoké mobility a nízké ceny musí znamenat určitá omezení. Například osekané verzi operačního systému Windows 7 Starter chybí řada užitečných funkcí, klávesnice netbooku je sice použitelná, při dlouhodobější práci ale ne moc pohodlná a malý displej s maximální úhlopříčkou 11,6“ také není ideální pro celonoční dopisování diplomové práce. Nejběžnější netbookové rozlišení 1 024 x 600 bodů není ideální ani pro zobrazování moderních webových stránek.

SHRNUTÍ
Pokud hledáte netbook s ideálním poměrem mezi cenou a mobilitou, doporučujeme Acer Aspire One 532. Když si trochu připlatíte a nevadí vám větší hmotnost, je nejlepší volbou z tohoto testu plnohodnotný notebook Lenovo ThinkPad SL510. Ideální kompromis mezi rozměry, výkonem a mobilitou nabízejí modely HP Pavilion dv2-1050eg a Lenovo ThinkPad X100e.

Notebooky jsou na druhou stranu výkonnější, práce s větším displejem a klávesnicí je pohodlnější. Na notebooku si můžete bez problémů pustit film dokonce i v HD rozlišení. Téměř všechny notebooky v testu byly vybaveny optickou DVD mechanikou, některé z nich dokonce disponují HDMI portem pro připojení video- i audiosignálu k velkoplošnému televizoru. V řadě případů jsou notebooky vybaveny rychlejšími síťovými LAN a WLAN adaptéry, než jakými disponují netbooky. Čím pohodlnější, vybavenější a výkonnější však notebook je, tím je i větší a těžší. Kratší je rovněž výdrž na akumulátor, která se pohybuje od jedné do tří hodin provozu.

Cenové srovnání mezi notebooky a netbooky do 10 000 Kč
Cenové srovnání mezi notebooky a netbooky do 10 000 Kč

Mobilní počítač za méně než 8 000 Kč

Nejzajímavějším netbookem pro uživatele orientující se převážně na cenu je Acer Aspire One 532. I přes nízkou cenu však tento netbook drží, co se týče výbavy, mobility a výdrže akumulátoru, krok s dražší konkurencí. Body navíc v hodnocení výbavy získává za 250GB pevný disk. Námi testovaná verze nebyla vybavena 3G modulem, k dispozici jsou ale i modely s tímto datovým rozhraním a koupit je lze cca za 9 500 Kč. Námi naměřená výdrž se týká modelu s šestičlánkovým akumulátorem. V prodeji mohou být i modely pouze s tříčlánkovým akumulátorem (většinou se jedná o nejlevnější cenové nabídky) – ty jsou sice o několik desítek gramů lehčí, disponují však oproti námi naměřené hodnotě pouze poloviční výdrží. Pokud vám tedy u netbooku jde o vysokou mobilitu a výdrž, dávejte při výběru pozor, aby vámi zvolený model měl šestičlánkovou, a ne tříčlánkovou baterii. Toto upozornění platí i pro ostatní netbooky a nejlevnější notebooky.

Zajímavým a levným plnohodnotným notebookem s cenou okolo 10 000 Kč včetně DPH je Lenovo G530. My jsme testovali nejlevnější dostupnou konfiguraci se slabším procesorem Celeron M900 o taktovací frekvenci 2,2 GHz, k dispozici jsou však (za vyšší cenu) i lépe vybavené varianty tohoto modelu. V každém případě ale nabídne G530 mnohem vyšší výkon než kterýkoliv netbook. S ohledem na cenu stojí námi zkoušená verze G530 za povšimnutí, hodí se však hlavně pro nenáročné uživatele, kteří notebook nebudou chtít často přenášet, ale zato potřebují dostatečně velký displej a DVD mechaniku. V oblasti mobility získal model G530 špatné hodnocení kvůli poměrně vysoké hmotnosti 2,7 kg a omezené výdrži v úrovni dvou hodin. Pozor rovněž na rozlišení displeje – i když se jedná o 15,4“ displej, má nižší rozlišení 1 280 x 800 bodů. Upozorňujeme také, že námi testovaná nejlevnější varianta se dodává bez operačního systému.

Nákup na dřeň osekaného notebooku se nevyplatí v případě, že budete chtít samostatně dokoupit operační systém (a třeba trochu paměti navíc). Velcí výrobci mají vždy lepší ceny než koncoví zákazníci, takže lépe vybavený notebook stojí méně, než kolik by v obchodě činil součet levného notebooku, OS a pamětí. Opět doporučujeme se před nákupem zamyslet, k čemu a jak budete počítač používat.

Pokud se nedokážete rozhodnout, zda chcete netbook, nebo notebook, doporučujeme zaměřit se na modely s 11,6“ až 13,3“ displejem o rozlišení 1 366 x 768 bodů, které mohou být vybaveny jak procesory Atom, tak výkonnějšími procesory Celeron, ULV, nebo dokonce Intel Core i3. Notebooky s ultraúspornými verzemi procesorů Core i3 zatím pouze přicházejí na trh a nespadají do námi vymezené cenové kategorie. Chcete-li podrobněji zjistit, co vše dokáží nové procesory Intel Core i3 330UM, doporučujeme vám podívat se na stránky věnované samostatným hardwarovým testům tohoto čísla, kde najdete podrobnou recenzi úplné novinky Acer TravelMate TM8172T.

Zajímavým přechodovým modelem mezi netbooky a notebooky je  Lenovo IdeaPad U350. Díky nízké hmotnosti a malým rozměrům jej lze snadno přenášet, i když výdrž akumulátorů není nejvyšší. Výkon procesoru Celeron M723 s frekvencí 1,2 GHz není nijak vysoký, ale i tak je cca dvojnásobný v porovnání s Atomy N450. Osobně bychom však dali přednost notebooku Lenovo Edge 13 (AMD Athlon X2-L325, 4 GB RAM, 320 GB HDD, ATI HD3200), který nám připadá hezčí, pevnější a klasičtější, s cenou okolo 13 000 Kč však lehce přesahuje cenovou hranici tohoto testu.

Cenové srovnání mezi notebooky a netbooky do 8 500 Kč
Cenové srovnání mezi notebooky a netbooky do 8 500 Kč

Špičkové funkce u Lenova

Teprve notebooky s cenou okolo 13 000 Kč vám mohou nabídnout kombinaci solidního výkonu, výbavy a výrobního zpracování. Vítězný notebook tohoto testu, Lenovo ThinkPad SL510, se dodává v řadě konfigurací a samozřejmě za rozdílnou cenu. Ať už ale v jeho konfiguraci najdete jakýkoliv procesor, je vždy zabalen do stejně kvalitního šasi a vybaven dodatečným softwarem ThinkVantage. V případě námi testované konfigurace můžete za necelých 12 000 Kč dostat kvalitní notebook s výbavou, která v pohodě stačí na provoz předinstalovaného operačního systému Windows 7 Home Premium. Výhodou je i integrovaná DVD mechanika, díky níž lze využít i HDMI port, kvalitní klávesnice, matný, 15,6“ displej s rozlišením 1 366 x 768 bodů a rychlá Wi-Fi 802.11n.

Mnohem lehčí a menší je notebook Lenovo X100e, který rovněž rozměrově a hmotnostně představuje něco mezi mobilitou netbooku (až na pouze tříhodinovou výdrž na baterie) a výkonem notebooku. Otázkou je, zda mininotebooky s procesory AMD Athlon Neo MV-40 můžeme nazývat „netbooky“. Pokud bychom tak učinili, mohli bychom směle prohlásit, že Lenovo X100e je nejlepším netbookem v testu, i když se cenově pohybuje výše a má kratší výdrž na baterie. Kdyby ještě navíc vydržel osm hodin, nebylo by co řešit. Kombinace procesoru AMD Athlon Neo MV-40 a grafiky ATI Mobility Radeon HD3200 je mnohem výkonnější než Intel Atom s integrovanou grafikou Intel GMA 3150 a s přehledem zvládá přehrávat filmy ve vysokém rozlišení, i když na náročné hry nestačí. Vyšší výkon má však negativní vliv na výdrž akumulátoru.

Multimédia na cestách

Při testu jsem si ověřili, že HD filmy dokáží, s jednou výjimkou, použitelně přehrát pouze plnohodnotné notebooky. Netbooky sice film dokáží spustit, kvalita přehrávání je ale „nesledovatelná“. Zmiňovanou výjimkou mezi netbooky je HP Compaq Mini 311c, který disponuje sice jen starším procesorem Intel Atom N270, ale v kombinaci s čipovou sadou nVidia ION. Grafický čip nVidia ION LE nemá problém s reprodukcí HD filmů a stačí i na jednodušší 3D hry. Díky HDMI portu dokáže HP Compaq Mini 311c přehrávat HD filmy i na připojeném velkoplošném televizoru. Rozměry, hmotností a výdrží na baterie tento netbook nijak nevystupuje ze své třídy, takže zvýšený výkon není na úkor použitelnosti.

Prakticfké tipy: Zrychlení pomalého netbooku
Více paměti: Netbook s 2 GB operační paměti běží rychleji než s 1 GB. U notebooku doporučujeme 4 GB RAM.

SSD místo HDD: Dobrý SSD disk dokáže zrychlit činnost některých aplikací troj- až desetinásobně. Kvalitní 32GB SSD disk stojí necelých 3 000 korun, výrazně zrychlí i pomalejší netbooky a přinese 10% prodloužení výdrže na baterii.

Zjednodušit Windows: Máte-li Windows 7, nastavte režim „Windows 7 – Basic“. Pokud je na netbooku nainstalován systém Windows XP, přepněte na vzhled „Klasické nastavení“. Řada aplikací (jako například Picasa) využívá grafické efekty, které je lepší na netbooku vypnout.

Optimalizovat Windows: Ve Windows 7 stiskněte klávesovou zkratku [Windows]+[Pause] a na listu „Upřesnit nastavení systému / Upřesnit / Nastavení“ přepněte na možnost „Optimalizovat pro výkon“.

Menší ochrana před viry: Pracujete-li bez přístupu na internet, můžete během práce deaktivovat antivirový program. Běh počítače se zrychlí. Riziko nákazy při práci na internetu můžete snížit použitím bezpečnějšího prohlížeče, kterým je například Opera.

Méně automaticky spuštěných aplikací: Stiskněte kombinaci kláves [Windows]+[R], do okénka napište příkaz „msconfig“ a stiskněte [Enter]. V tabulce „Spuštění počítače“ odškrtněte automatický start nepotřebných aplikací.

Štíhlejší aplikace: AbiWord, Writer či OpenOffice potřebují k běhu méně systémových prostředků než MS Word. Na stránkách www.portableapps.com najdete řadu nástrojů, které jsou optimalizovány pro použití na USB flash discích a lze je používat i na netbooku.

Pozor na prohlížeč: Odstraňte všechny nepotřebné doplňky prohlížeče Firefox. Neotevírejte najednou více než tři listy.

Čistá Windows 7: Zbavte se nepotřebných aplikací, které výrobci notebooků přibalují k operačnímu systému. Ideální je však nainstalovat jen čistá Windows 7. Bohužel u většiny notebooků to nejde, protože výrobci šetří na instalačním DVD a používají jen předinstalovaný systémový oddíl na pevném disku bez možnosti volby čisté instalace OS.

Především z hlediska ceny je zajímavý notebook Acer Extensa 5630EZ. Za necelých 10 000 Kč nabídne veškerý standard běžného notebooku pro základní pracovní i domácí použití a hlavně dvoujádrový procesor s dobrým výkonem. Pravda, za tuto cenu se dodává bez Windows.

Hry na noteboocích a netboocích

Díky grafické kartě ATI Mobility Radeon HD4570 vede herní benchmarky tohoto testu notebook AsusK50AD. V kombinaci s dostatečně jasným a kontrastním displejem o úhlopříčce 15,6“ a rozlišení 1 366 x 768 bodů nabídne dostatek zábavy jak pro hraní her, tak pro sledování HD videa. Nevýhodou tohoto notebooku je absence Windows a fakt, že dvoujádrový procesor AMD Athlon II M300 rychle „vyždímá“ baterii notebooku.

Rozumný kompromis mezi dostatečnou mobilitou a herním výkonem nabízí HP Pavilion dv2-1050eg. Šasi s procesorem AMD Athlon Neo MV-40, grafickým čipem ATI Mobility Radeon HD 3410 a 12,1“ displejem váží pouze 1,7 kg a notebook s předinstalovaným systémem Vista vydrží na baterie necelé tři hodiny.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme