Přejít k hlavnímu obsahu

iPad 2 má prý dvojnásobek RAM

redakce 03.03.2011
info ikonka
Zdroj:

To způsobí rychlé zastarání iPadu původního; ale dvojku pak čeká osud stejný.

oficiálních technických údajíchiPadu 2 nápadně chybí velikost operační paměti, RAM. Patrně proto, že by nepůsobila nijak oslnivě — ve srovnání s počítači běžnými. Lze ovšem tvrdit, že iOS je systém méně rozežraný než kupříkladu Windows a že aplikace napsané pro iPad s omezením počítají; až na jednu aplikaci, u které to dost dobře nejde — až na webový prohlížeč Safari — a sice proto, že uživatel si může otevřít více oken, a s každým paměťové nároky stoupají.

Zájemce o iPad 2 tak možná potěší neoficiální dohad — založený opět na tvrzeních asijských analytiků patrně obeznámených s výrobou anebo s objemem objednávek dílů — že iPad 2 svou RAM oproti původnímu iPadu zdvojnásobil na 512 MB. To je velikost totožná s iPhonem 4.

RAM je součástí obvodu A5, což je „systém na čipu“, vlastně celý základní počítač v jediném obvodu; přesto jej někdy nazývají procesorem. Není žádného způsobu, jak by si uživatel mohl RAM rozšířit. To může majitel nového iPadu pocítit v budoucnu, při přechodu na některý příští iOS. Jako majitelé původních iPadů, přestože budou moci povýšit na iOS 4.3 (a v budoucnu asi i na vyšší verze), za čas „narazí do zdi“, až se více rozšíří aplikace počítající s výkonem a kapacitou iPadu 2.

Nic překvapivého, mohli byste namítnout, jenže ve světě PC jsme přece jen odvykli tomu, že nový počítač beznadějně zastará za pouhé — řekněme — dva roky a že to žádným rozšířením nezachráníme. Chystáte‑li se snad kvůli iPadu 2 rozbít prasátko, raději však s delší než dvouletou „morální“ životností nepočítejte. (Na „coolness“ pak iPad 2 ztratí nejpozději do roka — jakmile přijde iPad 3.)

Mimochodem, analytici také tvrdí, že paměť v A5 je rychlejší LPDDR2 oproti LPDDR1 v iPadu prvním a že je časována na 1,066 GHz (zjevně shodně s procesorem).


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme