Přejít k hlavnímu obsahu

První recenze iPadu 2

redakce 11.03.2011

Převažuje nadšení.

Pátkem 11. března se v USA začíná prodávat iPad 2. (K nám má dorazit 25. března.) Mezitím dostali někteří zámořští novináři příležitost nový iPad vyzkoušet, a dosud uveřejněné recenze se v hlavních bodech dosti shodují…

Převažuje v nich závěr, že ačkoli je iPad 2 spíše jen mírným vývojovým krokem od iPadu prvního, nemá na trhu soupeře — především proto, že nikdo jiný nedokázal přijít se zařízením, které by se vyrovnalo byť iPadu původnímu. Půjde to opravdu těžko: nám v Česku se sice cena iPadu nemusí zdát vysloveně lidovou, jenže na to, co iPad dovede i jak dobře je vyroben, je dokonce i jeho cena metou pro ostatní výrobce nedostižnou.

Rozměry, váha, tvar

Nad tenkostí iPadu 2 (8,8 mm) žasnou všichni; méně se shodují na dojmu z ušetřené hmotnosti. Uvažujeme‑li 3G verzi, pak nový iPad shodil 117 g, a to málo není; namísto 730 g váží 613 g. Jenže pokud máte držet iPad v ruce, je to pořád hodně.

Pokud jde o zespoda zaoblené okraje nového, tenčího iPadu, zdířky na konektory jsou nyní zasazeny přímo do nich a prý je zasouvání konektorů o trochu méně pohodlné; zato se prý o něco lépe mačká těch několik tlačítek po okrajích.

Displej

Venku na slunci se prý stále leskne. Displej prostě zůstal téměř stejný. Na čtení elektronických knih by bylo lepší, kdyby měl rozlišení přece jen jemnější. Takové displeje však zatím nejsou dostupné v dostatečném množství a s dostatečně nízkými náklady.

Výkon

Dvoujádrový obvod A5 je prý znát výrazně, a z chování prohlížeče Safari je zřejmo, že iPad 2 opravdu má i větší RAM. Ze svižnosti iPadu 2 jsou recenzenti prostě nadšeni. Engadget na iPadu 2 spustil Geekbenchnaměřil 721. Macworld změřil SunSpidertvrdí, že iPad 2 je v něm 1,6krát rychlejší oproti iPadu původnímu a 1,9krát rychlejší oproti iPhone 4, oběma povýšenými rovněž na iOS 4.3; verze iOS je důležitá, neboť jen přechodem na nový iOS získá uživatel novější prohlížeč Safari, který má sám o sobě více než dvakrát rychlejší výkon javascriptu. Je ovšem nutno pohlížet na to v určitém měřítku — tenounký tablet bez aktivního chlazení nemůže výkonem nahradit tradiční počítač uživateli náročnému.

Grafickému výkonu se věnujeme samostatně.

Výdrž na baterie

Jestliže Apple uvedl, že výdrž zůstala stejná, a to „až deset hodin“, ukazuje se, že nikoli nepřeháněl, nýbrž spíše naopak. Většina recenzentů dospěla k názoru, že iPad 2 vydrží déle než iPad; Laptop Magazine změřil trvalé procházení webu, a přes WiFi vydržel iPad 2 dokonce 11 hodin a 11 minut, při jasu displeje na 40 %; přes 3G vydržel 8 hodin 59 minut. Engadget změřil přehrávání MPEG4 při 65% jasu displeje a naměřil 10 hodin a 26 minut. iPad 2 je zkrátka králem výdrže. Většina recenzentů jej v běžném užití nepotřebovala dobíjet po celé dny.

Kamery

Kamery má iPad 2 zjevně hlavně z povinnosti — prostě proto, že je má nebo bude mít i konkurence. Na fotografování můžete zapomenout, netoužíte‑li po rozlišení mobilu starého pět let. Kamery zvládnou jen tak tak to, na co jsou určeny — čelní na videohovor a zadní na video o rozlišení 720p; ani ta však neohromí. Stačí prý trochu slabší světlo, a obraz hned zrní. Apple nesděluje, jaké mají kamery rozlišení v pixelech. Engadgetu se zdá, že kamery jsou prostě tytéž jako ve čtvrté generaci iPod touch.

Stížnosti si ještě vysloužila otravná vyskakující upozornění, jež přetrvávají i v iOS verze 4.3. (Upozornění má Android vyřešena lépe.) Nicméně sečteno, podtrženo, vypadá to, že patnáct milionů prodaných iPadů první generace byl spíše jen skromný rozjezd k budoucímu úspěchu ještě mnohem většímu.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme