Přejít k hlavnímu obsahu

Nokia N9 — labutí píseň

redakce 23.06.2011

Skromně a pozdě přece jen něco.

Takhle nějak mohla vypadat odpověď Nokie na iPhone a na Adroid — jen měla přijít dříve. Nokia N9 je první (a nejspíše poslední) telefon Nokie uvedený se systémem MeeGo, což je vlastně mobilní Linux, vyvíjený pod oficiální záštitou Linux Foundation. MeeGo 1.2 v Nokii se zjevně ovládá přehledně a snadno
 
Vzhledově není N9 žádný iPhone, ale tak to asi má být. Dalo by se říci, že je ošklivá, až je hezká; příznivcům MeeGo by se mohla líbit… Ti jediní si ji ostatně nejspíš koupí.

Dvě dostupné barvy kromě černé příliš nenadchnou: bledě modrá (oficiálně kyanová) a magenta (čti: madženta). Polykarbonát je jimi probarven celý, takže i škrábance zůstanou v barvě přístroje.

Kdo nechce černou?
Kdo nechce černou?

N9 nestrčí současný high‑end konkurence do kapsy. Jenom se jaksi, jakžtakž a s několika klopýtnutími dostala na dohled. Nepočítáme‑li aplikace — oproti jejich počtu pro iOS nebo pro Android není tolik co počítat. Osud MeeGo však není v rukou Nokie, a prý i vestavěné aplikace jsou napsány s využitím API Qt 4.7 (čti: kjút). Ale z MeeGo nebude „třetí ekosystém“ bez někoho silného, kdo se za něj plně postaví. (MeeGo má sice podporu Intelu, jenže na poli mobilním je Intel zatím spíše trpaslíkem.)

Uvnitř N9 je procesor jednojádrový a gigahertzový: systém na čipu ARM Cortex A8, v němž je jádro OMAP3630 a grafické jádro PowerVR SGX530. Má však plný 1 GB RAM, což může být pro plynulost užívání podstatné. Vyspělí androidí konkurenti však mají dvoujádrový A9 na 1,2 GHz; otázka je, nakolik dokáže Android dvě jádra využít a zda jen zbytečně nevyssávají baterii…

Navigace v N9
Navigace v N9

Webový prohlížeč vestavěný v MeeGo je založen na WebKit, a měl by tedy být svižný a dobře podporovat HTML5.

Z řady vestavěných aplikací stoji za pozornost především krásné 3D mapy a navigace. Vestavěn je mimo jiné také Skype. A Angry Birds Magic

Nokia N9 rozhodně nebude levná. Bez úpisu operátorovi lze její cenu čekat někde nad dvanácti tisíci, a DPH navrch, a to za kousek 16GB; 64GB provedení bude ještě asi o dva tisíce dražší… A teprve se ukáže, kolik je na světě MeeGo nadšenců, kteří po ní sáhnou. Mohou, jelikož otevřeně vyvíjené MeeGo nestojí a nepadá s Nokií, a aktualizace MeeGo budou i poté, co to Nokia zabalí.



Konektivita:

GMS EDGE 850, 900, 1800, 1900; WCDMA 850, 900, 1700, 1900, 2100
HSDPA Cat10, HSUPA Cat6
WiFi a/b/g/n, Bluetooth 2.1 EDR, NFC, GPS, A-GPS

Konektory: 3,5mm AV, micro USB 2.0, nabíječka

Čidla: náklon, kompas, blízkost, okolní osvětlení

Rozměry: 116,45 × 61,2 × 12,1 mm
Hmotnost: 135 g

Výdrž: údajně 11 hodin hovoru na GSM nebo 7 hodin na WCDMA; v klidu 380 hodin na GSM anebo 450 na WCDMA. Přehrávání videa 4,5 hodiny. Přehrávání hudby 50 hodin.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme