Přejít k hlavnímu obsahu

Google zkouší zrychlit internet

redakce 30.01.2012

Výzkumný tým společnosti Google, zaměřený na zrychlení webových služeb, se zabývá možnostmi optimalizace internetové komunikace úpravami protokolu TCP.

Yuchung Cheng, člen týmu Make The Web Faster společnosti Google, publikoval na firemním blogu příspěvek o možnosti zrychlení internetové komunikace po TCP. Základní komunikační protokol sice pohání sítě všech typů, ovšem jeho hlavní nevýhodou je vysoká latence.

Rychlost Transmission Control Protocolu (TCP) lze podle výzkumníků Googlu optimalizovat zvýšením parametru Initial Congestion Window ze současné hodnoty tří paketů (vyžadujících potvrzení druhé strany na dodání 15 kB obsahu) na 10 paketů. Latence webových přenosů by se tím měla snížit až o 10 %. Vyšší hodnota Initial Congestion Window by ovšem už mohla vést k zahazování paketů

Další zkoumanou metodou ke zrychlení dodávání webového obsahu klientům je snížení hodnoty Initial Timeout ze tří na jednu sekundu. Jedná se o dobu čekání na potvrzení o přenosu (tzv. Round Trip Time). Podle výzkumníků Googlu si dnešní internet vystačí s podstatně kratší dobou timeoutu než dříve.

Slovníček pojmů
TCP protokol
Transmission Control Protocol) - je jedním ze základních protokolů sady protokolů Internetu, konkrétně představuje transportní vrstvu. Použitím TCP mohou aplikace na počítačích propojených do sítě vytvořit mezi sebou spojení, přes které mohou přenášet data.
RTT Round Trip Time - doba oběhu IP paketu od zdroje k cíli a nazpět, tj. míra aktuálního zpoždění v síti.
HTTP Hypertext Transfer Protocol je internetový protokol určený pro výměnu hypertextových dokumentů ve formátu HTML. Používá obvykle port TCP/80, verze 1.1 protokolu je definována v RFC 2616.

Zdroj: Wikipedie

Jako třetí vylepšení nabízejí odborníci Googlu využití technologie TCP Fast Open (TFO). Podle Googlu je totiž internetový prohlížeč až v jedné třetině případů nucen zbytečně spotřebovat jeden potvrzovací cyklus (Round Trip Time) pro navázání TCP spojení se vzdáleným serverem. Většina HTTP odpovědí se ovšem vejde do úvodního okénka o velikosti 10 paketů. Pokud by se úvodní požadavek na HTTP spojení zahrnul do paketu TCP SYN při otevírání spojení (tzv. trojpaketový handshake) zkrátila by se doba potřebná k načtení obsahu o 1040 %.

V současné době již využívaným řešením zrychlení internetové komunikace je technika proporcionálního omezení rychlosti, která řídí rychlost podle ztrátovosti paketů. Tento algoritmus je implementována v linuxovém jádru a podle specialistů Googlu je spíše jen otázkou času, kdy bude implementována i do standardu TCP.

Veškerý výzkum TCP publikuje Google jako open source s cílem navázání spolupráce s dalšími komerčními i akademickými institucemi v zájmu vylepšování služeb internetu.

Zdroj: Google Code blog, Svět-hostingu.cz


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme