Přejít k hlavnímu obsahu

Advanced Office Password Recovery 5.0

redakce 26.11.2010
info ikonka
Zdroj:

Zapomenout heslo k důležitému dokumentu je snadné, získat jej zpět už tolik ne. Existují ovšem programy, se kterými se o to můžete alespoň pokusit.

Plná verze programu Advanced Office Password Recovery z Chip DVD slouží ke získání zapomenutých hesel k uzamčeným dokumentům, vytvořeným pomocí programů Microsoft Office. Edice Home konkrétně podporuje textové dokumenty z Wordu a sešity z Excelu. Advanced Office Password Recovery používá ke zjištění hesla především metodu útoku hrubou silou, kdy program zkouší všechny myslitelné kombinace písmen, číslic a speciálních znaků. U delších hesel je tato metoda časově velmi náročná, proto je možné rozsah testovaných hesel omezit, pokud si ovšem vzpomenete alespoň na počet znaků v hesle nebo nejlépe i na některou jeho část. Jinak mohou pokusy o zjištění hesla probíhat i několik dní.

Na Chip DVD je připravena plná verze Advanced Office Password Recovery v edici Home Edition k neomezenému použití. Pro získání klíče k plné verzi vám stačí provést jednoduchou registraci na webu. Běžná cena licence Advanced Office Password Recovery Home Edition je kolem 1 300 Kč.

Program Advanced Office Password Recovery se nabízí i v pokročilejších edicích Standard a Professional, které přidávají především podporu využití více procesorů a procesorových jader i čipu grafické karty při prolamování hesel nebo možnost zjišťovat hesla k datovým souborům Outlooku, prezentacím z PowerPointu nebo poznámkovým blokům OneNote. Zájemci mohou v rámci této akce využít zvýhodněnou cenu   na nákup Advanced Archive Password Recovery.

Metody prolomení hesla: Program nabízí tři metody pro zjištění zapomenutého hesla.
Metody prolomení hesla: Program nabízí tři metody pro zjištění zapomenutého hesla.

Advanced Office Password Recovery zobrazí po instalaci a prvním spuštění tipy pro použití programu, vy se ovšem můžete rovnou pustit do zjišťování zapomenutých hesel k souborům vytvořeným ve Wordu či Excelu. Získání hesla pomocí Advanced Office Password Recovery začněte otevřením příslušného souboru pomocí tlačítka »Open file« vlevo nahoře. V nově otevřeném okně pak vyberte soubor, ke kterému potřebujete získat heslo. Podporovány jsou jak starší typy Microsoft Office souborů (DOC, XLS), tak i novější, založené na XML (DOCX, XLSX). Během otevírání souboru vás Advanced Office Password Recovery upozorní na možnost využití výkonu více procesorových jader i čipu grafické karty, pokud si pořídíte vyšší verzi programu. Aby se toto hlášení již nezobrazovalo, označte volbu »Don’t show this message again« a klikněte na »Continue«.

Advanced Office Password Recovery ve verzi z Chip DVD vám sice povolí otevřít i další typy souborů z Microsoft Office (PowerPointové prezentace ad.) a bude se snažit zjistit heslo,

Nastavení rozsahu: Pokud si pamatujete některou část, použijte masku se zástupnými znaky.
Nastavení rozsahu: Pokud si pamatujete některou část, použijte masku se zástupnými znaky.

kterým jsou uzamčené, ovšem i když jej najde, tak jej nezobrazí. Pro ostatní typy souborů je třeba si pořídit vyšší edici programu.

Ihned po načtení souboru proběhne jeho základní analýza (určení verze programu, ve které byl vytvořen, a typu šifrování) a Advanced Office Password Recovery začne automaticky hledat heslo k jeho otevření. Průběh a rychlost testování hesel se zobrazuje ve spodní části okna programu. Pokud bylo pro uzamčení souboru použito silné heslo (například 8 a více znaků kombinujících velká a malá písmena, číslice a speciální znaky), může hledání hesla trvat i mnoho dní.

Rychlejší odhalení hesla

Hledání hesla k otevření souboru pomocí Advanced Office Password Recovery můžete urychlit využitím možností nastavení programu. Na záložce »Recovery« máte na výběr ze tří možných způsobů zjištění hesla.

Počkejte si: Zjištění silného hesla může trvat dny i týdny. Program vás na to upozorní.
Počkejte si: Zjištění silného hesla může trvat dny i týdny. Program vás na to upozorní.

Volba »Brute-Force Attack« bude zkoušet všechny myslitelné kombinace znaků, dokud nenajde tu správnou. Užitečná je především druhá volba »Brute-Force with Mask«, při které můžete zadat délku hesla a rozsah použitých znaků. Použití slovníku (»Dictionary attack«) příliš zajímavé není, jelikož slovníky programu Advanced Office Password Recovery obsahují jen angličtinu, němčinu a ruštinu.

Předvolby pro funkci »Brute-Force with Mask« najdete na záložce »Brute-force«. Minimální a maximální délku hesla si zvolíte v části »Password Length«, rozsah znaků v oddílu »Character Set« a konkrétní masku hesla pak v řádku »Mask / Mask Character«. Místo neznámých znaků použijte otazník. Tyto předvolby jsou velmi důležité, pokud jste sice heslo zapomněli, ale máte alespoň tušení, jak bylo dlouhé a z jakých znaků se přibližně skládalo. Použití masky a snížení rozsahu hledaných hesel

Využití slovníků: Hesla lze odhalit se slovníkem. Program ale nabízí jen angličtinu, němčinu a ruštinu.
Využití slovníků: Hesla lze odhalit se slovníkem. Program ale nabízí jen angličtinu, němčinu a ruštinu.

pomůže velmi výrazně zkrátit dobu potřebnou k odhalení hesla. Pro spuštění či zastavení pokusů o prolomení hesla pak použijte tlačítka »Start« a »Stop« v pravém horním rohu okna programu Advanced Office Password Recovery. Program vás vždy upozorní, že prolomení hesla může trvat i celé týdny.

Slovníky a další nastavení

Na další záložce, označené »Dictionary«, je možné zvolit slovník, použitý programem Advanced Office Password Recovery při odhalování hesla. V základní výbavě najdete jen anglický, německý a ruský slovník (vyberte si tlačítkem »Select dictionary file«), další je třeba si přikoupit. Cena je přibližně 300 Kč a k dispozici je i čeština. Na stránku s nákupem slovníku se dostanete kliknutím na tlačítko »Get Dictionaries«.

Slovníky používané programem Advanced Office Password Recovery mají podobu běžného textového souboru, ve kterém jsou na řádcích pod sebou vypsána slova. Pokud tedy máte k dispozici nějaký soubor s podobným obsahem, můžete jej v programu snadno použít. Není třeba jej převádět do žádného speciálního formátu.

Další užitečnou funkci najdete na záložce »Password Cache«. Podle výchozího nastavení si totiž program Advanced Office Password Recovery uchovává v paměti všechna již nalezená hesla a při hledání hesla zapomenutého je zkusí použít, dříve než začne s útokem hrubou silou – tedy zkoušením všech kombinací písmen, číslic a znaků.

Úspěch: Nalezení kratších a jednodušších hesel trvá jen pár minut. Program si zjištěná hesla uloží.
Úspěch: Nalezení kratších a jednodušších hesel trvá jen pár minut. Program si zjištěná hesla uloží.

Trezor na hesla

S plnou verzí programu Advanced Office Password Recovery z Chip DVD dříve či později zapomenuté heslo k důležitému souboru najdete. Na druhou stranu, při použití silného hesla budou pokusy o jeho prolomení trvat i celé dny. Proto se vyplatí vsadit především na prevenci a používat například manažera hesel, ve kterém budou všechna vaše hesla bezpečně uchována. Vám pak stačí zapamatovat si pouze jediné, hlavní heslo k odemčení databáze s ostatními hesly. K touto účelu se nabízí například open source program KeePass nebo třeba nástroj Password Depot 4, jehož plnou verzi jsme vám nedávno nabídli na Chip DVD.

Uveřejněno na Chip DVD 12/10.




Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme