Přejít k hlavnímu obsahu

LibreOffice 3.3, OpenOffice 3.3

redakce 09.05.2011

Přesto, že má Microsoft dominantní podíl na poli kancelářského softwaru, existují alternativy, která se mu v mnohém vyrovnají a hlavně jsou šířeny bezplatně.

OpenOffice 3.3 je volně šiřitelný kancelářský balík od společnosti Oracle. K dispozici je Textový dokument pro pokročilou tvorbu a úpravu textu podobný Wordu od Microsoftu, Sešit obdobný Excelu, což je tabulkový procesor sloužící k výpočtům a základní databázi, Prezentace je alternativou k Powerpointu, Databáze k MS Access. Dále nabízí Kresbu, což je jednoduchý editor vektorové grafiky, který najde využití například při tvorbě reklamních podkladů. Poté, co část vývojářů OpenOffice odstoupila od projektu, který vlastní Oracle, vznikl nový otevřený projekt LibreOffice. Tyto změny proběhly poměrně nedávno, a tak se od sebe balíky mimo mírných vzhledových úprav téměř vůbec neliší. Každopádně na Chip DVD najdete obě verze. OpenOffice i LibreOffice jsou kompatibilní s MS Office a zvládnou pracovat s dokumenty vytvořenými ve verzích 2003, 2007 i 2010.

Na Chip DVD kompletní kancelářský balík LibreOffice 3.3 a OpenOffice 3.3, včetně slovníku synonym a českého pravopisu. Balíky je možno používat bezplatně.

Rozcestník: Po spuštění OpenOffice.org.exe vyskočí nabídka se všemi hlavními aplikacemi.
Rozcestník: Po spuštění OpenOffice.org.exe vyskočí nabídka se všemi hlavními aplikacemi.

 

Rozdíly mezi MS Office a OpenOffice

Pojďme se podívat blíže na uživatelské prostředí a odlišnosti mezi Open a MS Office. Co se vzhledové stránky týče, zde má navrch MS Office – je barevnější a lépe zapadá do prostředí Windows 7. Na rozdíl od MS Office 2007 a vyšších, OpenOffice nepoužívá systém karet, kdy po výběru jedné z nich se změní celý panel menu, ale klasické jedno-panelové trvalé menu. Pro začátečníky bude pravděpodobně pohodlnější ta první možnost systému karet s mnoha ikonami, kde pravděpodobně nebudou tak dlouho hledat kýženou funkci než v systému textového menu popřípadě navolených panelů nástrojů. Ovšem s přibývající zkušeností, přizpůsobením si nabídky nástrojů, či naučení se několika zkratek, se efektivita práce s Textovým dokumentem OpenOffice rychle dostane na úroveň MS Office a možná i výš.

Rady pro rychlejší práci

Synonyma pro CZ: Po doinstalovaní balíčku českého slovníku budete mít k dispozici i slovník synonym.
Synonyma pro CZ: Po doinstalovaní balíčku českého slovníku budete mít k dispozici i slovník synonym.

V první řadě se určitě hodí přizpůsobit si zobrazované panely. Budete-li často používat vložené věci, jako tabulky, vzorce, grafy, poznámky a podobně, určitě se vyplatí si zapnout z nabídky »Zobrazit | Panely nástrojů« panel »Vložit. I při sebelepším odhodlání nemůže vývojář připravit kancelářský balík přesně na míru pro každého. Pokud si dáte záležet s nastavením, může to podstatně zrychlit vaši práci. Další věcí, která dokáže urychlit a zpříjemnit psaní dokumentů nebo tvoření tabulek / databází, jsou klávesové zkratky. Najdete je po stisknutí [F1] pod sedmým odkazem. Spousta úkonů nese svoji klávesovou zkratku a určitě se vyplatí zapamatovat si ty, které používáte často. Ušetříte tím čas a můžete se plně věnovat textu a ne hledání ikonky pro zarovnání textu na střed, pro vytvoření tučného textu a podobně.

Co je nového ve verzi 3.3

Novinek je jako při každé nové verzi mnoho. Byl lehce upravený vzhled oken, přidáno různé

Prezentace: Zamrzí nabídka pouze několika šablon, ale i s nimi se dají udělat pěkné prezentace.
Prezentace: Zamrzí nabídka pouze několika šablon, ale i s nimi se dají udělat pěkné prezentace.

obarvení záložek v Sešitu, opět vylepšená podpora při exportu do PDF, která byla už tak na vysoké úrovni. Uživatelsky přívětivější je okno k tisku dokumentů. Přidána možnost ochrany dokumentů proti úpravám. Vylepšená je i funkcionalita Sešitu - místo 65 536 řádků je nyní k dispozici 1 048 576, což sice při běžném užívání neomezovalo, ale ve výjimečných situacích importu velkého množství dat se to může hodit. Kompletní přehled novinek je k dispozici v angličtině na oficiálních wiki stránkách balíku http://www.openoffice.org/dev_docs/features/3.3/index.html.

OpenOffice versus LibreOffice

Koncem loňského roku vyšla první verze „konkurenčního“ taktéž zdarma šiřitelného balíku LibreOffice. Pří porovnání LibreOffice a OpenOffice najdete pouze kosmetické rozdíly. Je to způsobeno tím, že několik vývojářů

Kresba: Tento nástroj je primárně určen k tvorbě vektorové grafiky, ale bez problémů zvládá i jiné úkoly.
Kresba: Tento nástroj je primárně určen k tvorbě vektorové grafiky, ale zvládá i jiné úkoly.

OpenOffice odstoupilo od projektu, který vlastní Oracle a založili vlastní uskupení nazvané Document Foundation, pod nímž pokračují ve vývoji kancelářského balíku s pozměněným názvem LibreOffice. Svůj přesun odůvodnili tím, že věří, že pouze nezávislé a svobodné uskupení umožní přinášet uživatelům ten nejlepší software.

Přesun proběhl poměrně nedávno, a tak se od sebe balíky mimo mírných vzhledových úprav téměř vůbec neliší. Vývoj bude pokračovat na obou projektech a teprve čas ukáže, zdali bylo rozhodnutí části vývojářů opustit OpenOffice a založit Document Foundation správné a zdali zvládnou pokračovat ve vývoji stejným tempem jako OpenOffice.

Silná komunita a spousty doplňků

Vývojářům přímo z distribuce OpenOffice nevzniká žádný zisk a přesto, nebo možná právě proto, vznikla kolem aktivní a široká komunita lidí, kteří vytvářejí doplňky, pomáhají řešit

Kompatibilita: Sešit OpenOffice zvládne otevřít i XLSX formáty od konkurence.
Kompatibilita: Sešit OpenOffice zvládne otevřít i XLSX formáty od konkurence.

problémy nebo se přímo podílí na vývoji kancelářského balíku. Jeden takový český portál shromažďující fandy je na http://www.openoffice.cz, kde najdete aktuální informace, návody, diskusní fórum a užitečné doplňky.

Pojďme si na závěr udělat zhodnocení. Vzhledem k tomu, že OpenOffice je zdarma a MS Office stojí tisíce, porovnávají se těžko. Open má tu nevýhodu, že MS se prosadil do škol, do firem a prakticky všude, kde se pracovalo s PC. A když už se jednou člověk naučí dělat v něčem, těžko se mu pak přechází i přes podstatnou ekonomickou výhodu jinam. Pro mladší uživatele, kteří rádi zkouší nové věci a pro majitele firem, hledající co nejlepší efektivitu, je OpenOffice určitě dobrá volba. Pro všechny ostatní je tu placený MS Office, který nabízí asi trochu pohodlnější na práci. 

Uveřejněno na Chip DVD 05/11.
 





Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme