Přejít k hlavnímu obsahu

Comodo Internet Security Pro 2011

redakce 26.06.2011

Komplexní bezpečnostní balík z Chip DVD 06/11 vás ochrání před malwarem, útoky z internetu, zákeřnými hackery a dokonce i před nebezpečnými aplikacemi.

Comodo Internet Security Pro je vylepšená verze bezplatného balíku pro kompletní ochranu počítače. Balík se skládá z detailně konfigurovatelného firewallu, antivirového motoru a nástroje Defense+, který chrání systém před nebezpečnými aplikacemi. Výhodou balíku je, že poslouží jak nezkušeným uživatelům, když funguje v automatickém režimu a se základní ochranou, tak profesionálům, protože nabízí velmi detailní možnosti konfigurace a nastavení.

 

Na Chip DVD najdete plnou verzi balíku Comodo Internet Security Pro 2011, který se standardně prodává za cenu 50 USD za roční licenci. Verze z Chip DVD je zcela shodná s touto verzí, nabízí stejné funkce a vlastnosti. Bezpečnostní balíky se standardně prodávají s 12měsíční licencí, poté jsou nahrazovány novějšími verzemi.

Přehledné české rozhraní: Na jednom místě vidíte běh celého Comoda.
Přehledné české rozhraní: Na jednom místě vidíte běh celého Comoda.

Firewall

Po restartu již budou všechny komponenty funkční – včetně firewallu. Ten tedy okamžitě bude zobrazovat dotazy, co má povolit a co zakázat. Dotazů naštěstí není příliš mnoho, zkrátka jen musíte u každého procesu povolit nebo zakázat připojení k internetu. To bude trvat jen pár dnů, poté nebude firewall otravovat, protože už všechna pravidla budete mít vytvořená. Má vlastně firewall smysl v okamžiku, kdy je ve Windows 7 integrován docela solidní firewall? Ten ve Windows dokáže skvěle ochránit před útoky z internetu, ale neinformuje vás o komunikaci různých procesů a aplikací s internetem. Firewall Comodo je tedy určen spíše pro náročnější uživatele, kteří chtějí mít dokonalý přehled nad tím, jaká aplikace komunikuje se sítí a internetem. Pokud firewall nechcete používat a budete spoléhat jen na ten ve Windows, v hlavním okně s programem se přepněte do záložky »Firewall«, zvolte »Nastavení chování firewallu« a v novém okně

Firewall: Každá aplikace, která komunikuje s internetem, prochází kontrolou na firewallu.
Firewall: Každá aplikace, která komunikuje s internetem, prochází kontrolou na firewallu.

vyberte »Neaktivní«.

Antivir

Po nastavení firewallu byste se měli věnovat antiviru. Vždy po nové instalaci antiviru se doporučuje kontrola celého počítače. Řada škůdců totiž může být v systému aktivních a antivir je může rozpoznat až při kontrole. Proto doporučujeme kliknout na záložku »Antivirus« a poté na »Spustit kontrolu« a tlačítko »Spustit«. Antivir si stáhne nejnovější virové signatury a pustí se do prohledávání počítače. Podle velikosti vašeho disku to může trvat až několik hodin.

Jinak se o antivir nemusíte vůbec zajímat. Sám si stahuje aktualizace, sám kontroluje všechny soubory, se kterými pracujete. Ve výchozím nastavení je nastavena kontrola všech souborů v počítači v neděli ve 12:00. Pokud nejste paranoidní, můžete tuto kontrolu zrušit v části »Naplánované kontroly«.

Zajímavou službou je tzv. »Zaslání souborů«, kdy můžete nechat poslat na analýzu soubor, který se vám zdá nějakým způsobem podezřelý. Sice se nedozvíte okamžitě výsledek, ale v laboratořích společnosti Comodo soubor prozkoumají a pokud je skutečně napaden virem,

Kontrola: Po nainstalování doporučujeme zkontrolovat všechny disky v počítači.
Kontrola: Po nainstalování doporučujeme zkontrolovat všechny disky v počítači.

který nebyl rozpoznán, tak v příští aktualizaci bude zjednána náprava.

Defense+

Už dávno neexistují jen viry a malware. Programy mohou být nebezpečné, i když třeba nejsou žádným škůdcem nakažené. Dokonce ani nemusí být záměr poškodit počítač, ale třeba díky chybě v programování může aplikace poškodit systém. Nehledě na různé trojské koně, keyloggery a další typy speciálních škůdců.

Pro všechny tyto případy existuje v Comodu modul Defense+, který spouští aplikace v Sandboxu. To je virtuální prostředí, které spouští program v jakési „bublině“, odděleně od

Sandbox: Neznámá aplikace může být spuštěna v Sanboxu, aby nepoškodila systém.
Sandbox: Neznámá aplikace může být spuštěna v Sanboxu, aby nepoškodila systém.

operačního systému a ostatních programů. Program spuštěný v Sandboxu tedy nemá přímý přístup do systému a díky tomu jej nemůže poškodit. Comodo automaticky rozpoznává důvěryhodné aplikace, které spouští normálním způsobem, neznámé aplikace buď automaticky spouští v Sandboxu, nebo vám dává na výběr (podle nastavení).
Defense+ je spíše určen pro zkušenější uživatele, kteří pracují s potencionálně nebezpečnými aplikacemi a programy. Pokud se vaše veškerá práce na PC skládá z kombinace internetový prohlížeč + kancelářské aplikace, můžete Defense+ zcela zakázat.

Přítel na lince

Verze PRO je vybavena jednou unikátní funkcí, která se nazývá GeekBuddy, což volně přeloženo znamená kamarád expert. Funkce se vyvolá jedním kliknutím a slouží pro pomoc uživatelů. Po připojení ke GeekBuddy serveru se vás ujme expert a vy mu (pochopitelně v angličtině) popíšete svůj problém. On se připojí k vašemu PC (nutné odsouhlasení z vaší strany) a pomůže vám vyřešit váš problém s počítačem. V licenci PRO je služba GeekBuddy dostupná zdarma po dobu 60 dnů. Má však jednu zásadní nevýhodu: během tří dnů jsme se zkoušeli připojit a za celou dobu

Přes kontextové menu: Nebezpečnou aplikaci můžete spustit v Sanboxu i přes pravé tlačítko myši.
Přes kontextové menu: Nebezpečnou aplikaci můžete spustit v Sanboxu i přes pravé tlačítko myši.

se nám nepodařilo „navázat spojení“ se vzdáleným expertem. Jak by funkce měla fungovat, na to se můžete podívat na YouTube na stránce http://youtu.be/NxIjrsyFX8s.

Rok bez starostí

Comodo Internet Security patří mezi nejlepší bezpečnostní balíky a můžeme jej doporučit každému uživateli. Perfektně ochrání před nákazou, méně zkušený uživatel může vypnout některé speciální funkce a pak se nebude muset celý rok o bezpečnostní balík starat. Bude tiše pracovat na pozadí. Naopak zkušeným uživatelům nabízí výkonné nástroje, jako je spouštění v Sandboxu nebo detailně konfigurovatelný firewall.

Uveřejněno na Chip DVD 07/11.




Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme