Přejít k hlavnímu obsahu

iPad: Air Video Free; Lékárny

redakce 15.02.2012

Chip vychází i ve verzi pro iPad, proto redakce nabízí výběr aplikací pro toto zařízení.

Air Video Free

null
 

S přehráváním libovolných filmů v iPadu je potíž. Jednak tomu brání autorské právo a uzavřenost platformy, jednak jsou to formáty videosouborů, ve kterých se filmy vyskytují. I s nejobvyklejšími formáty Xvid a DivX jste s iPadem v koncích. Existuje proto mnoho projektů, jak tyto problémy vyřešit. Air Video na to nejde nijak neobvykle, je mu však třeba přiznat dobrou funkčnost. Na server nebo jakýkoliv počítač připojený k Wi-Fi nainstalujete program, který zprostředkuje vysílání videa. iPad připojený ke stejnému Wi-Fi může toto video přehrávat. Serverem může být třeba notebook s Windows 7, ve kterém nastavíte sdílení internetového připojení přes Wi-Fi nebo libovolný Wi-Fi přípojný bod, ke kterému připojíte notebook i iPad. V serverovém programu (existuje pro Windows i Mac OS) vyberete adresář s videosoubory ke sdílení a na kartě »Remote« si poznamenáte číslo PIN. Na iPadu spustíte klienta Air Video a přidáte svůj server zadáním čísla PIN. Zobrazí se váš sdílený adresář a následně i dílčí filmy. Přímo v iPadu můžete ovlivňovat kvalitu přenášeného videa. Server je při přehrávání přepočítává v reálném čase, případně je možné si konverzi předem připravit. V případě titulků doporučujeme nastavit na serveru na kartě Subtitles volbu »CentralEuropean«. Placená verze podporuje streamování i v rámci lokální sítě a přes internet.

Závěr: Funkční systém pro streamování videosouborů. Podporuje formáty MP4, AVI, WMV, MPG a FLV včetně českých titulků v textových formátech.

Alternativa: Luxusnější placená aplikace Video Stream nabízí podobné služby.

                                                                          Informace o programu                                                                     
OPERAČNÍ SYSTÉM: iOS4.0 a vyšší
CENA: zdarma
CELKOVÉ HODNOCENÍ: výborný

Lékárny

null
 
Nemusíte být zrovna chorobný pacient, který se třese představou, že mu dojdou medikamenty, a přesto můžete využít praktickou aplikaci pro vyhledávání lékáren v České republice.
 
Při spuštění jste vyzváni k potvrzení vaší polohy, a pak už jen listujete seznamem lékáren, které jsou ve vašem dosahu. Výpis je řazen podle vzdálenosti od vaší polohy. Nahoře jsou tedy nejbližší lékárny a listováním dolů se okruh provozoven rozšiřuje. O tom vás informuje i ikonka s udanou vzdáleností. Jedná se samozřejmě o vzdálenost vzdušnou čarou, což může uživatele trochu zmást. Výběrem lékárny se dostanete na detaily, kde je uvedena adresa, otevírací doba a kontakty. Kliknutím na odkaz se lékárna zobrazí ve speciální mapové vrstvě Google map. Uživatelsky jednoduché s bleskovým použitím.
Aplikace se sama aktualizuje. Vyhledávání v databázi lze upřesňovat podle klíčových slov a filtrů pro e-shop, nonstop provoz a další. Zatím existuje pouze verze pro iPhone.
 
Závěr: Jednoduchá, funkční a praktická aplikace pro vyhledávání lékáren. Dojem trochu kazí reklamní banner, který ale výrazně nepřekáží a při zobrazení map zmizí.
 
Alternativa: Vyhledávání lékáren pomocí služeb Google a GoogleMaps.
 
                                                                            Informace o programu                                                                       
OPERAČNÍ SYSTÉM: iOS4.3 a vyšší
CENA: zdarma
CELKOVÉ HODNOCENÍ: výborný
                      

Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme