Přejít k hlavnímu obsahu

iPhone ukládá vaši polohu

redakce 21.04.2011

Kdo se ho zmocní, ten si pak může přečíst, kde jste kdy byli.

Zařízení s iOS 4 nejen sledují svou polohu, ale také si ji ukládají. Soubor s údaji je nezašifrovaně uložen v zařízení. Komukoli se váš iPhone (nebo jiné i‑zařízení) dostane do rukou, ten může vhodným nástrojem získat podrobný záznam vašeho pohybu za celou dobu, co iOS 4 užíváte.

Kromě toho se soubor ukládá také na počítač, se kterým synchronizujete a na který zálohujete. I z počítače jej znalý člověk dokáže získat. Na počítači si však zálohu alespoň můžete zašifrovat (v iTunes nastavením pro dané zařízení).

Soubor obsahuje údaje o vaší poloze zjištěné všemi dostupnými prostředky — GPS, kompasem, přihlášením k buňkám mobilní sítě; zaznamenává i dostupné WiFi. Vždy připojuje záznam o čase. Obsahuje tedy údaje o tom, kde se zařízení kdy nacházelo a s jakými a kterými bezdrátovými sítěmi přišlo do styku. Dokonce zaznamenává i měřitelné fyzikální údaje o geomagnetickém poli.

Smyslem takové databáze je pomáhat Applu se službami určování zeměpisné polohy. Váš iPhone vlastně pro Apple sbírá data o poloze mobilních věží a WiFi sítí. S tím jste formálně souhlasili — ať jste si toho vědomi, nebo ne — jestliže máte službu určování polohy povolenu a užíváte jí. iPhone data odesílá do Applu, když se připojíte k WiFi, a to ne častěji než jednou za dvanáct hodin. Vypnete‑li si určování polohy, data se posílat nebudou.

Potíž je v tom, že nezašifrovaný soubor, v němž jsou nasbírána, je zneužitelný kýmkoli, kdo se zařízení zmocní.

Objevení souboru oznámili včera Alasdair AllanPete Warden. Napsali pěkný nástroj, který data ze souboru promítne do mapy. O souboru se však vědělo už dávno — nejpozději od léta 2010 o něm věděl autor blogu Cellular.Sherlock; a o souboru patrně dávno věděli také autoři nástrojů vyšetřovacích

V některých amerických státech si data od zadržených neváhá stáhnout policie bez soudního rozhodnutí. V Michiganu stačí být zastaven dopravní policií, a ta si zvláštním zařízením natáhne celý obsah telefonu… A nejvyšší soud v Kalifornii rozhodl o tom, že zadrženým se smí prohledat i mobilní zařízení…

Údaje o poloze mají ovšem také operátoři, ale v řadě civilizovaných zemí jsou vyšetřovatelům dostupné pouze na základě soudního příkazu. U nás se však ještě donedávna předávaly policii na pouhé vyžádání — a ta o ně neváhala žádat více než stotisíckrát ročně…

Děsí‑li vás, že váš iPhone ukládá vaši polohu, lze tomu zabránit: získáte‑li nejprve přístup (některým neoficiálním nástrojem) k souborovému systému, předmětný soubor consolidated.db (je prý v /System/Library/Frameworks/CoreLocation.framework/Support) nahraďte symbolickou vazbou na /dev/null (tak se bude zapisovat „do prázdna“). Služby určování polohy proto chodit nepřestanou, jen se vy nebudete podílet na sběru dat. Je to možná trochu sobecké, ale zase bezpečnější… Anebo můžete soubor občas prostě smazat — pak nebude obsahovat záznam za tak dlouho zpětně.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme