Přejít k hlavnímu obsahu

10 otázek o USB 3.0

redakce 11.03.2010
info ikonka
Zdroj:

Konečně jsme se dočkali – na trhu se objevily první desky a zařízení pracující se standardem USB 3.0. Přinášíme vám první dojmy a zkušenosti s tímto rychlým rozhraním a také výsledky prvních měření. Odpovíme vám na deset nejdůležitějších dotazů týkajících se USB 3.0.

Co je USB 3.0?

USB 3.0 je následovníkem standardu USB 2.0, který již skoro deset let slouží jako univerzální konektor pro připojování periferií ke stolním počítačům a notebookům. První verze USB byla uvedena v roce 1996 a jejím hlavním cílem bylo zajištění univerzálního způsobu připojení různých periferií k PC. Do té doby se externí zařízení připojovala nejčastěji pomocí sériového nebo paralelního portu. Hlavní rozmach standardu USB přišel po zrychlení na USB 2.0, které přineslo vyšší rychlost. Díky propustnosti až 180 Mb/s bylo možné prostřednictvím USB 2.0 připojovat externí pevné disky, a protože se jednalo o napájené připojení, bylo možné používat méně energeticky náročná zařízení, jako USB kamery, USB flash disky nebo externí 2,5“ pevné disky, aniž by k nim musel vést více než jeden USB kabel. Jedinou nevýhodou tohoto rozhraní se po čase stala omezená propustnost. 480 Mb/s (v praxi ale většinou pouze okolo 300 Mb/s) je už dnes málo. Z tohoto důvodu zahájil Intel v roce 2007 práci na novém standardu USB 3.0, který byl hotov v listopadu 2008. USB 3.0 slibuje v porovnání s předchozí verzí desetkrát vyšší propustnost přenosu dat, přesněji řečeno 5 Gb/s. Podobná technologie jako USB 3.0 se plánuje i pro sériový přenos dat po dalších rychlých rozhraních, jako jsou PCI Express a SATA.

Bude se USB 3.0 používat dlouho, nebo už se pracuje na nástupci?

USB 3.0 se stane novým standardním rozhraním, stejně jako tomu bylo v případě USB 2.0, a jeho životnost se plánuje na hezkých pár let. Na druhou stranu to ale USB 3.0 nebude mít tak lehké jako starší USB 2.0. Výrobci se snaží používat co nejuniverzálnější rozhraní a navíc to zkoušejí bez drátů. Klasické kabelové USB tak má konkurenci v bezdrátovém USB rozhraní, ale v kategorii spotřební elektroniky ji bude mít například i ve velmi rychlém standardu Wireless HD (až 4 Gb/s). Konkurenci USB navíc plánuje i samotný Intel, bez kterého by univerzální standard USB nikdy nevznikl. Intel má již v letošním roce představit nové optické rozhraní, které zatím nese kódové označení „Light Peak“ a které bude mít zpočátku propustnost 10 Gb/s, přičemž během deseti let se plánuje zvýšení na 100 Gb/s.

Mohu upgradovat starší PC na USB 3.0?

Pokud nechcete kupovat novou základní desku s USB 3.0 řadičem (a tím pádem kupovat i nový procesor), můžete upgradovat starší PC pomocí přídavné karty s řadičem. V současnosti jsou v prodeji pouze řadiče do slotu PCI Express 2.0, a to za cenu cca od 900 Kč. V nejbližší době se začnou prodávat i řadiče pro notebooky ve formě Express Card. Pokud nemáte na základní desce slot PCI Express 2.0 (v podstatě žádná deska vyrobená před rokem 2005 jej nemá), budete muset bohužel koupit novou desku. Přídavný řadič ale můžete použít i na základní desku se sloty PCI Express 1.0. Vlastníte-li desku, která slot PCI Express 2x neobsahuje, máme pro vás jeden trik. Řadič můžete zasunout do slotu PCIe 4x, 8x, nebo dokonce do slotu PCIe 16x, který slouží pro připojení grafické karty, a dosáhnete vyšší rychlosti.

Vyplatí se pospíchat?

I když byla technologie USB 3.0 uvedena na trh před pouhými několika týdny, ceny zařízení jsou kupodivu nízké. Desky ani řadiče USB 3.0 však zatím nedosahují plné rychlosti, která se píše ve specifikacích USB 3.0 (SuperSpeed). Pokud však potřebujete vysokou přenosovou rychlost a přitom nechcete čekat nebo se obtěžovat s rychlým, ale ne tak praktickým rozhraním eSATA, můžete si s klidným svědomím pořídit disk s USB 3.0 již nyní. Jestliže však nepospícháte, počkejte si, až se podpora USB 3.0 objeví v čipových sadách Intel, nVidia a AMD. Již v polovině letošního roku by měly být rychlejším rozhraním vybaveny téměř všechny základní desky i většina notebooků. Masové rozšíření přinese na trh více externích pevných disků i flashových USB pamětí s USB 3.0, takže ještě dojde k drobnému poklesu ceny, a navíc budou umět druhé generace řadičů USB 3.0 dosahovat plné slibované rychlosti tohoto rozhraní.

Maximální přenosová rychlost
USB 2.0 60 MB/s
USB 3.0 640 MB/s

Je možné k USB 3.0 připojit starší flash disk?

Nové rozhraní SuperSpeed je zpětně kompatibilní s předchozími verzemi USB 1.0, 1.1 a 2.0. K portu rozhraní SuperSpeed (s propustností 5 Gb/s) tedy můžete připojit jak nejstarší USB 1.0 LowSpeed (1,5 Mb/s), tak USB 2.0 FullSpeed s propustností 12 Mb/s. Na počítačích a noteboocích je totiž konektor rozhraní USB typu A stále stejný. Pokud však k rozhraní USB 3.0 připojíte starší zařízení USB 2.0, nebudete moci využít výhody desetkrát rychlejší komunikace. Při našich měřeních jsme však zjistili, že i starší USB 2.0 zařízení jsou po připojení k rozhraní USB 3.0 o trochu (cca o 10 procent) rychlejší.

Jaký hardware je zatím dostupný a kolik stojí?

Základní desky a řadiče standardu USB 3.0 jsou již v prodeji. V minulém čísle jsme přinesli test základních desek s čipovou sadou Intel P55, která sice sama o sobě USB 3.0 nepodporuje, ale některé základní desky, které s ní pracují, jsou navíc osazeny samostatným řadičem NEC µPD720200, takže USB 3.0 obsahují. Jejich cena je zpravidla jen o trochu vyšší než cena modelů bez USB 3.0. Zatím máte tedy na výběr, zda si pořídíte novou základní desku s tímto řadičem, nebo samostatný řadič v podobě přídavné karty. V době uzávěrky byly v prodeji například desky osazené řadiči Asus P7P55D-E Pro (cca 4 500 Kč; viz obrázek nalevo) nebo Gigabyte P55A-UD3 a 790XTA-UD4 (pro procesory AMD s paticí AM3; cca 3 000 Kč). Rozhodnete-li se ale koupit novou desku, budete si k ní muset pořídit i nový procesor a pravděpodobně i paměťové moduly, což upgrade na rychlejší rozhraní dále prodraží. Druhým řešením jsou tedy přídavné řadiče v podobě karet do slotu PCI Express. V době uzávěrky jich na trhu mnoho nebylo – většinou je prodejci již inzerovali, ale zboží ještě neměli na skladě. Z opravdu dostupných produktů můžeme vyjmenovat například RaidSonic Icy Box IB-AC604 cca za 1 100 Kč nebo  i-TEC PCIe cca za 950 Kč.

Problém je, že dokud nemáte USB 3.0 řadič k čemu připojit, je vám málo platný. V době uzávěrky jsme se kromě testovacího vzorku zapůjčeného Asusem nesetkali s komerčně běžně dostupným USB 3.0 diskem. Opět bylo v nabídce několik disků, které nebyly skladem (např. WD MyBook 3.0, Seagate BlackArmor PS110, Buffalo DriveStation HD-HXU3). Oznámeny byly rovněž externí boxy pro pevné disky (např. Icy Box), ani ty však nebyly dostupné. Než bude na trhu dostatek těchto zařízení, nemá cenu spěchat s nákupem řadiče ani nové základní desky.

V čem vlastně spočívá rozdíl mezi USB 2.0 a USB 3.0?

Vyšší přenosová rychlost USB 3.0 „SuperSpeed“ 5 Gb/s je nastavena v komunikačním protokolu, který tento standard využívá k přenosu dat. K dosažení vyšší přenosové rychlosti bylo třeba zvýšit počet pinů. Zatímco USB 2.0 používá pouze čtyři piny, v případě USB 3.0 je to o pět konektorů více. Samozřejmě je k tomu třeba i jiný kabel. Datový kabel standardu USB 3.0 je oproti staršímu standardu vybaven dalšími dvěma páry vodičů s uzemněním. Nově přidané datové páry obsahují samostatný vodič pro příjem a pro odesílání dat (každý pár navíc s jedním uzemňovacím vodičem). Kromě nové pětice vodičů je součástí kabelu USB 3.0 i žíla vedení dat pro starší zařízení USB 2.0. USB konektor typu B tedy musel projít úpravou, kterou vidíte na výše uvedeném obrázku, tvar přípojky a konektoru typu A zůstaly nezměněny, jelikož nově přidané vodiče jsou umístěny v zadní části konektoru.

Výsledek testu: USB 3.0 je naprosto dokonalé

Výsledky našich testů vycházejí z řadiče NEC µPD720200, který byl v době uzávěrky jako jediný dostupný a který byl v podobě externího řadiče umístěn na základní desce Asus P7P55D-E Pro (s kartou Asus U3S6), a z externího disku Buffalo HD-HXU3.  USB 3.0 jsme dále testovali prostřednictvím základních desek Gigabyte GA-P55A-UD6 a Asus P7P55D-E Premium s integrovaným řadičem (opět čip NEC µPD720200) v kombinaci s externím diskem Asus GenII. Výsledky měření byly vynikající: pevný disk v externím boxu připojeném prostřednictvím rozhraní USB 3.0 byl stejně rychlý, jako kdybychom jej z boxu vyjmuli a připojili přímo k SATA rozhraní základní desky. Rychlost při připojení přes USB 3.0 byla čtyřikrát vyšší než v porovnání s USB 2.0. Když jsme do externího boxu vložili SSD disk, byli jsme svědky ještě vyšších přenosových rychlostí, které dosahovaly 200 MB/s. V tomto případě jsme však už narazili na omezení řadiče NEC. Testovaný SSD disk Intel X25 M vykazuje při připojení přímo k SATA rozhraní základní desky přenosové rychlosti 260 MB/s, ale při připojení pomocí USB 3.0 jsme naměřili pouze 200 MB/s. Teoreticky by však USB 3.0 mělo umožňovat přenosové rychlosti až do hranice okolo 640 MB/s. Příjemné překvapení nás čekalo i v případě, že jsme přes USB 3.0 připojili starší externí disk standardu USB 2.0 – zjistili jsme, že pracuje s kratší přístupovou dobou a o cca 10 procent vyšší přenosovou rychlostí.

Existuje jiná rychlá možnost?

Pokud vám připadá, že s přechodem na rozhraní USB 3.0 můžete ještě počkat, přesto ale už dnes potřebujete přenášet data z externího disku rychleji než prostřednictvím USB 2.0, je tu box s externím SATA (eSATA) konektorem. Tímto rozhraním je dnes vybavena většina nových stolních počítačů a běžně jej najdete i u lepších notebooků. Prostřednictvím rozhraní eSATA můžete přenášet data rychlostí až 300 MB/s, ale musíte se smířit s tím, že eSATA nepodporuje funkci plug & play, takže po připojení takovéhoto disku musíte počítač restartovat. Drobnou nevýhodou je i fakt, že k provozu pomocí eSATA musí být disk samostatně napájený, protože toto rozhraní na rozdíl od USB nenapájí připojené zařízení. Kabely, kterými externí eSATA zařízení připojujeme, jsou navíc kratší. Další alternativou je rozhraní FireWire 800, to však s přenosovou rychlostí maximálně 120 MB/s nedosahuje kvalit specifikací eSATA či USB 3.0. Na trhu je jen málo externích disků disponujících tímto rozhraním a navíc bývají hodně předražené.

Naměřená přenosová rychlost
USB 2.0 35 MB/s
USB 3.0 200 MB/s

Kdo potřebuje USB 3.0?

Všichni, ale možná ne okamžitě. Pokud máte k USB portu počítače připojeny pomalé periferie, jako jsou klávesnice, myši, tiskárny, skenery nebo webové kamery, nemusíte s přechodem na USB 3.0 pospíchat. SuperSpeed vám činnost těchto zařízení nijak neurychlí. Co nejrychlejší přechod na USB 3.0 však doporučujeme uživatelům, kteří často kopírují větší množství dat na externí pevné nebo flashové disky. USB 3.0 s naměřenou rychlostí přenosu okolo 200 MB/s se v současné době vyrovná pouze méně praktické rozhraní eSATA.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme