Přejít k hlavnímu obsahu

Konec Nokie, jak ji znáte

redakce 11.02.2011
info ikonka
Zdroj:

Dva krocani nedělají orla.

Stephen Elop vrhl Nokii do náruče Microsoftu. Dnes ráno v Londýně spolu se Stevem Ballmerem oficiálně oznámiliširoké strategické partnerství“ a „třetí ekosystém“, tedy to, že Nokia si pro svá chytrá zařízení napříště vybírá Windows Phone 7.

Nadšení obou pánů patrně nesdílí většina investorů — akcie Nokie uzavřely páteční obchodování slabší o více než 14 % oproti dni předchozímu. Smutni jsou i mnozí příznivci Nokie: kdyby byli chtěli WP7, mohli si koupit například něco od HTC

Ohlášené partnerství znamená, že Windows Phone se pro Nokii stává prvořadým systémem pro chytrá zařízení. Okamžitý konec Symbianu to není — Nokia má v úmyslu prodat ještě 150 milionů symbianů, které budou podporovat vývojové prostředí Qt. Tím však Qt a Symbian skončí. Pro Windows Phone 7 bude své vývojové nástroje poskytovat Microsoft.

Nokia se vyjadřuje v tom smyslu, že své záměry s MeeGo jen „přizpůsobila“ nové situaci, a stále tvrdí, že ještě letos vypustí jedno open­‑source zařízení s MeeGo. Možná ano, ale tím to asi také skončí, a do takových nevalných vyhlídek se žádný rozumný vývojář nepohrne. Takže sbohem, MeeGo.

Namísto Ovi Store bude pro windowsí telefony Marketplace Microsoftu. Na windowsích nokiích se bude vyhledávat Bingem a ve vyhledávání budou reklamy z Microsoft adCenter. Oblíbené Mapy zůstanou jedním ze základních kamenů nabídky.

Společné oznámení obsahuje ještě několik neurčitých prohlášení v tom smyslu, že Nokia bude mít významný vliv na budoucnost Windows Phone.

Toho muže, který skočil s hořící platformy, někdo potom zachránil. Je otázkou, zda pod Nokií hořelo natolik, a zda Microsoft a Windows Phone 7 jsou tím správným zachráncem. Pamatujte si tento den a Stephena Elopa.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme