Přejít k hlavnímu obsahu

Facebook zvažuje koupi Skype

redakce 05.05.2011
info ikonka
Zdroj:

Zakladatelé Skype a jeho investoři hledají, kdo by jim dal nejvíc.

Facebook jedná o tom, že koupí Skype, anebo s ním alespoň založí společný podnik. Jedno i druhé prozradily nejmenované zdroje reportérům Reuters. Oficiálně to nikdo nepotvrdil. Rozhovory jsou zatím prý teprve na počátku.

Skype se už vloni zapsalo ke vstupu na veřejný akciový trh (k IPO), ale odložilo jej na podzim 2011, a není vyloučeno, že k němu dalším vývojem nakonec nedojde.
 
Google — podle jiných zdrojů — už se Skype jednal, a zdá se, že prozatím se nedohodli.
 
Pokud jde o koupi Facebookem, cena za Skype by prý mohla být až tři nebo čtyři miliardy dolarů! Z možného vstupu Skype na burzu se přitom očekává zhruba jedna miliarda.

Skype prý jedná i s jinými zájemci. Vypadá to, že v podstatě jde současným vlastníkům o to, udat Skype za co nejvíce peněz, dokud je ještě čas; na Skype poněkud tlačí, že se do jeho domény snaží prosadit jiní, mezi nimi Apple a Google. (Kromě toho se ozývají hlasy o blížícím se splasknutí bubliny 2.0 i o tom, že sám Facebook, dosud rovněž neobchodovaný veřejně, je nadhodnocený.)

Z pohledu uživatele možná nebude až takovou výhrou, jestliže se natolik široce užívaný komunikační software dostane pod přímou vládu Facebooku. Avšak nebude‑li se nám, uživatelům, na tom něco líbit, můžeme se snadno přemístit na něco náhradního. Zájemců poskytnout to by bylo dost.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme