Přejít k hlavnímu obsahu

MeeGo spoléhá na sílu otevřenosti

redakce 24.05.2011
info ikonka
Zdroj:

Výroční konference o MeeGo se právě koná v San Franciscu.

Konference o MeeGo začala v pondělí v San Franciscu. MeeGo je mobilní OS založený na Linuxu a vyvíjený otevřeně pod záštitou Linux Foundation. Podporuje ho především Intel, opatrněji se na jeho vývoji podílejí i jiní. (Nokia pod Elopem z něho v podstatě vycouvala.)

Úvodní příspěvek („keynote“), přednesený výkonným ředitelem Linux Foundation, Jimem Zemlinem, však vyzněl rozpačitě: především zdůrazňoval nepopiratelný úspěch Linuxu jako takového (za dvacet let jeho trvání), jako kdybychom jen proto měli věřit i v úspěch MeeGo.

MeeGo by mohl být skutečným „třetím ekosystémem“, jelikož nabízí, co jiní nenabízejí, a proto může mít nárok na budoucnost, ale jen tehdy, bude‑li výhod MeeGo někdo potřebovat — jestliže se najde významný výrobce mobilních zařízení, který vsadí právě na MeeGo.

Hlavním rysem MeeGo je to, že je vyvíjen skutečně otevřeně, v tradici Linuxu samého. To je v příkrém protikladu proti iOS, a dosti se to liší i od vývoje Androidu, jehož osud ovládá a v rukou pevně drží Google, sleduje přitom vlastní zájem. (Vychází‑li vám z toho, že na trhu sotva zbývá mnoho místa pro další systémy zcela uzavřené nebo polouzavřené, máte nejspíše pravdu.)

Android je sice dosti otevřený pro vývojáře aplikací, avšak výrobci zařízení se musí podřizovat přáním Googlu. Google drží další směřování Androidu pod pokličkou a nahlédnout dává jen vyvoleným — a upsaným.

Najde‑li se velký výrobce, kterému s Googlem dojde trpělivost, je to šance pro MeeGo. Jinak MeeGo zůstane na okraji zájmu a bude se nacházet jen v malém množství obskurních zařízení. Jako plně otevřeně vyvíjený systém nikdy nezanikne zcela, dokud o jeho vývoj bude někdo stát, a i kdyby byl po nějakou dobu vyvíjen v ústraní, vždy se může vynořit někdo, kdo po něm sáhne.

MeeGo podporuje jak platformu ARM, tak x86 (Atom), a od počátku je zamýšlen co systém pro různá (převážně mobilní) zařízení s různým způsobem ovládáním, pod kterým se však skrývají tytéž systémové funkce. Po určitých tahanicích se pro aplikační vývoj prosadila knihovna Qt, doprovozená knihovnou Qt Mobility.

MeeGo vydává nové verze v půlročních cyklech. MeeGo 1.2 oficiálně vyšlo ve čtvrtek. Není příliš štastné, že pro tablety je stále na úrovni preview; pro netbooky je již dotaženo více. Pro chytré telefony nevyšla verze 1.2 zatím vůbec.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme