Přejít k hlavnímu obsahu

Cakewalk

Martin Kučera 20.03.2024
Zdroj: Chip

Cakewalk je profesionální hudební studio pro záznam, úpravu a produkci hudby. Nabízí mnoho funkcí, efektů a nástrojů jak pro domácí, tak pro profesionální použití. Plná verze - Chip 04/2024.

Ještě zcela nedávno drahý profesionální software pro tvorbu a úpravu hudby je nyní k dispozici zcela zdarma. Byl by hřích toho nevyužít.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Cakewalk patří mezi nahrávací studia (DAW), které kombinují nahrávání a editaci audio stop a virtuálních nástrojů. Navíc zvládá i mnoho externích efektů a zásuvných modulů VST. Výsledkem práce je zcela plnohodnotná profesionální produkce hudby, jejíž úroveň je daná pouze kreativitou a zkušenostmi obsluhy. Ještě poměrně nedávno byl hlavním problémem zpracování hudby nevýkonný a pomalý hardware. Tomu je naštěstí konec. Dokonce i požadavek na speciální zvukovou kartu s nízkou latencí lze vyřešit speciálním ovladačem pro běžné zvukové karty obsažené v noteboocích a desktopech. Nic nebrání se pustit do instalace a tvorby hudby. Samozřejmostí je ovšem znalost základního rozdílu mezi zvukovým souborem (nahrávkou) v běžně používaných formátech WAV a MP3 a zvukovým souborem MIDI, což je řídící soubor instrukcí pro elektronické hudební nástroje. V jednoduchosti si to lze představit jako digitální záznam not, které přehrává syntezátor či bicí modul. Cakewalk nabízí vše, co k produkci hudby potřebujete. Součástí je možnost snadného exportu a sdílení hudebních skladeb prostřednictvím služeb YouTube, SoundCloud nebo Facebook.

Časově neomezená plná verze programu v ceně 9 000 korun, kterou výrobce uvolnil zdarma v rámci sociální sítě BandLab včetně aktualizací. Výbava samotného programu je shodná s poslední prodávanou verzí Cakewalk SONAR Platinum. Součástí ovšem nejsou placené plug-iny a doplňky jiných výrobců, které ovšem, po doinstalování, mohou v programu fungovat i nadále.

Plná verze | On-line registrace | AJ | Windows 8-11 (64 bit)
www.bandlab.com

Cakewalk Sonar je multistopé studio, které lze použít k nahrávání hudby v reálném čase. Což znamená, že lze přehrávat hudbu a současně nahrávat další nástroj nebo zpěv. Počet vstupů je omezen jen hardwarem zvukové karty.

Při práci lze libovolně kombinovat zvukové stopy a MIDI stopy pro řízení vnitřních nebo externích nástrojů. Studio je pak schopné všechny zvuky smíchat, prohnat efekty a výsledně zmasterovat.

BandLab je obdoba sociálních sítí zaměřená na hudebníky. V tomto případě se díky BandLabu podařilo zachránit skvělý software pro hudebníky, který by jinak krachující firma Gibson poslala ke dnu.

Cakewalk by BandLab je skvělý nástroj a pro úpravu zvuku a hudební produkci. Díky poměrně konzervativnímu pracovnímu prostředí se v něm brzy zorientují i začátečníci. BandLab je tvůrčí platforma pro počítače i mobily a je obdobou sociální sítě zaměřené na hudebníky. Jde o celosvětový konektor, pomocí kterého si hudebníci a producenti vyměňují zkušenosti a publikují své výtvory. Mnoho hudby je dnes tvořeno z předpřipravených hudebních vzorků a smyček a právě pomocí sítě BandLab si hudebníci mohou své výtvory sdílet. V tomto případě se díky BandLabu podařilo zachránit skvělý software Cakewalk pro hudebníky, který by jinak krachující firma Gibson poslala ke dnu.

Všechny plné verze na Chip DVD 04/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud