Kromě tlustých zdí a masivních místnosti oddělujících prvků je třeba se zamyslet i nad tím, jak mohou některé jiné elektronické spotřebiče a zařízení Wi-Fi signál rušit. A experti ne náhodou ukazují, abyste hledali možné viníky v kuchyni.
Mikrovlnka nebo trouba
Mikrovlná trouba patří k největším „žroutům“ signálu Wi-Fi. Jednak má konstrukci z kovu, takže dost signálu sama o sobě pohlcuje, popřípadě jej odráží. Zároveň mikrovlnka emituje elektromagnetické záření, které se ve frekvencích 2,4 GHz a 5 GHz může tlouct se signálem Wi-Fi ve stejném frekvenčním pásmu a způsobit i jeho dočasný výpadek, když mikrovlnka běží.
Klasická elektrická či plynová trouba na pečení nepředstavuje tolik problémů s vedením signálu Wi-Fi. I zde ale platí, že kovová konstrukce může signál trochu kazit. Tím pádem je ideální umístit Wi-Fi modem dál od těchto dvou spotřebičů.
Pozor na vodu v kuchyni
Ani voda signálu vašeho modemu nijak nepomáhá, spíše naopak. Také voda umí absorbovat radiové vlny ve frekvenčních pásmech, ve kterých se nachází i Wi-Fi. Odborníci také varují před tím, že Wi-Fi signál může mírně rušit také zvýšená vlhkost vzduchu. Ta v kuchyni bývá nejčastěji při vaření, vytváří ji ale i otevřená trouba nebo myčka.
Nutno samozřejmě poznamenat, že zmíněné případy, kdy kuchyňské spotřebiče mohou rušit signál Wi-Fi, jsou spíše sporadické. Vlastně to znamená, že je zbytečné mít modem umístěný třeba právě v kuchyni, to určitě.
S mírným zhoršením signálu můžete počítat také pokud signál přijímáte přes kuchyň – kupříkladu když signál do vaší pracovny prochází přes kuchyň. Nic z uvedeného by ale nemělo stát za fatálními problémy s Wi-Fi signálem.