Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Máslo z CO2: Bill Gates investuje do převratných potravinářských technologií

Josef Mika 15.07.2024
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí AI)

Kalifornské společnosti se podařilo vyrobit pomazánku podobnou máslu – bez nutnosti pěstovat zvířata nebo vysazovat rostliny. Převratná technologie přesvědčila i zakladatele Microsoftu.

Savor, start-up ze San Jose v Kalifornii, se zaměřuje na revoluční technologii výroby živočišných tuků z CO2 a vodíku. S podporou investora Billa Gatese chce společnost výrazně snížit dopad tradičního zemědělství na životní prostředí. Kromě "másla" vyvíjí i další produkty, jako je mléko, sýr a maso.

Inovativní metoda start-upu Savor využívá termochemický proces, který nahrazuje konvenční živočišnou a rostlinnou výrobu. Gates v příspěvku na svém blogu zdůrazňuje, že tento přístup umožňuje tvorbu uhlíkových a vodíkových řetězců bez využití zvířat nebo rostlin. CO2 se získává ze vzduchu a vodík z vody, zahřívá se a oxiduje za účelem oddělení mastných kyselin a vytvoření tuku.

Snížení emisí skleníkových plynů a žádný palmový olej při výrobě másla ze vzduchu

Zdroj: Bill Gates/YouTube

Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) je chov hospodářských zvířat zodpovědný za 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Rostlinné alternativy, jako je palmový olej, zase vedou k odlesňování a ztrátě biologické rozmanitosti. Navzdory těmto problémům zůstává chuť mléčných výrobků pro mnohé nepostradatelná. Savor by však mohl nabídnout východisko.

Metoda výroby Savoru nevyžaduje žádnou zemědělskou půdu a výrazně méně vody. Gates zdůrazňuje, že tento proces nevypouští žádné skleníkové plyny a umožňuje velkovýrobu. Cílem je snížit výrobní náklady tak, aby se výrobky staly dostupnými pro široké masy.

Mohlo by vás zajímat

"Využití osvědčených technologií nás posune o krok blíže k našim klimatickým cílům," píše Gates. "Klíčové bude snížit náklady, abychom byli konkurenceschopní." Gates doufá, že díky škálovatelnému a ekologickému přístupu Savoru si získá veřejnost. "A co je nejdůležitější, chutná to opravdu dobře – jako opravdové máslo, protože chemicky to tak je," říká Gates.

Zdroj: New Atlas, GatesNotes


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme