Přejít k hlavnímu obsahu

Druhý život pro počítače s Windows 10

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: GettyImages

Pokud bychom se zachovali, jak chce Microsoft, vyhodíme za necelé dva roky obrovské množství počítačů se systémem Windows 10.

Chip 03/2024: Windows 10 to mají spočítané. Dne 14. října 2025, tedy za necelé dva roky, vydá Microsoft poslední aktualizace tohoto operačního systému. Poté již nebudou k dispozici žádné nové funkce ani bezpečnostní záplaty. Zkušenosti ukazují, že kyberútočníci neustále nacházejí v běžně používaných programech závažné bezpečnostní chyby, které ale po skončení podpory nikdo neuzavře. Záplaty získají už jen moderní systémy. 

Co to znamená? Dříve bylo rozhodnutí snadné. Jako koncový uživatel jste se mohli spolehnout na to, že vám Microsoft nabídne bezplatný upgrade na nejnovější verzi systému Windows – z verze 7 na 8 a později na 10. A tak je tomu i dnes v případě přechodu z Windows 10 na 11. Jenže vysoké hardwarové nároky systému Windows 11 mnoha lidem v upgradu brání. Na podzim roku 2025 proto bude mnoho dosud vyhovujících počítačů určeno vyřazení z provozu – pokud tedy bude Microsoft i nadále postupovat podle svého. To je ale jen jedna z těch horších možností, které máte.

V našem článku vám ukážeme pět způsobů, jak se s problémem ukončení podpory Windows 10. Čtěte v březnovém Chipu, který vyšel 28. února.

Další témata Chipu 03/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme