Přejít k hlavnímu obsahu

O&O Defrag 26 Pro

Martin Kučera 16.05.2024
Zdroj: Chip

O&O Defrag se postará o optimální rozložení dat na disku počítače pro jejich co nejrychlejší načítání. Poradí si nejen s HDD, ale hlavně i s SSD. Plná verze - Chip 06/2024.

Možná si myslíte, že v době rychlých SSD už není defragmentace potřebná. Pokud ovšem použijete specializovaný nástroj, výkon SSD se může zlepšit

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Defragmentační aplikace O&O Defrag analyzuje pevný disk počítače až třikrát rychleji než standardní funkce na defragmentaci dat, vestavěná v operačním systému Windows. Tento specializovaný program také najde více fragmentovaných bloků dat. Jestliže navíc máte ve svém počítači více fyzických pevných disků, bude O&O Defrag jejich obsah optimalizovat v paralelním režimu, což výrazně a zkracuje celkovou dobu potřebnou k defragmentaci dat. Také další funkční výbava programu je bohatá: kromě různých způsobů defragmentace (průběžně na pozadí operačního systému, v době nečinnosti počítače nebo ve zvolenou dobu) obsahuje O&O Defrag i nástroje na optimalizaci disků typu SSD. Během své činnosti totiž minimalizuje zbytečné zápisy na SSD a tím šetří životnost tohoto typu pamětí. Rovněž si můžete nastavit rychlou optimalizaci obsahu disku při každém startu počítače – ještě před spuštěním Windows.

Plnou verzi programu O&O Defrag 26 Pro v ceně 750 korun můžete po aktivaci používat bez funkčních a časových omezení, ovšem bez nároku na technickou podporu a upgrade na vyšší verzi. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce června 2024.

Plná verze | On-line registrace | AJ, NJ | Windows 7-11 (64 bit)
www.oo-software.com

Optimalizaci obsahu pevného disku zahájíte tlačítkem „Analysis“, které spustí kontrolu fragmentace dat. Pokud se po analýze zobrazí velký počet červených čtverečků, znamená to, že jsou data na disku fragmentována a mělo by tedy dojít k jejich defragmentaci. Tu spustíte tlačítkem „Start“.

O&O Defrag má šikovné funkce na automatickou defragmentaci dat a optimalizaci obsahu pevného disku, které nastavíte po kliknutí na „QuickStart“. V nově otevřeném okně můžete aktivovat defragmentaci na pozadí, během doby kdy počítač nepoužíváte nebo v přesně nastavený čas. A k dispozici je i funkce „TRIM“ pro optimalizaci SSD.

Důležitou funkci najdete v nabídce „Disk cleanup“, kde můžete provést analýzu obsahu disku, která odhalí všechna zbytečná data, vhodná ke smazání. Po analýze zjistíte, kolik místa vám v počítači zbytečně zabírají dočasné soubory, data aktualizací Windows a ostatní balast.

V aktuální verzi programu O&O Defrag 28 je nově podporována optimalizace obsahu pevných disků s šifrováním BitLocker. Také je možné zkontrolovat a případě opravit záchranné prostředí operačního systému Windows. Na mnoha počítačích je přitom toto prostředí poškozené, typicky vlivem problematických aktualizací, a tedy nepoužitelné. O&O Defrag 28 jej pomůže opravit a vrátit mu původní funkčnost.

Všechny plné verze na Chip DVD 06/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme