Přejít k hlavnímu obsahu

Bezplatné nástroje pro kancelářskou práci

Radek Kubeš 09.11.2023
Zdroj: GettyImages

Vytváření profesionálních dokumentů, informacemi nabitých tabulek nebo zábavných prezentací – to vše je dnes možné, aniž byste museli investovat jedinou korunu do komerčního softwaru.

Chip 06/2024: Pokud alespoň občas potřebujete napsat dopis nebo nějaké oznámení, přepočítat si data pomocí tabulek nebo vytvořit prezentaci z fotek a dalšího obsahu, budete potřebovat sadu kancelářských aplikací se všemi nezbytnými nástroji a funkcemi, v ideálním případě kompatibilní s všeobecně používaným softwarem.

V takovém případě obvykle padne volba na nástroje Microsoftu, který v rámci své služby Microsoft 365 poskytuje všechny potřebné aplikace od textového editoru Word přes tabulkový procesor Excel až po prezentační software PowerPoint a mnoho dalších, méně používaných aplikací. Microsoft prosadil i svoje formáty souborů jako kvazistandard, což znamená, že je vysoce pravděpodobné, že většina příjemců bude schopna příslušné soubory otevřít. Nicméně i nejlevnější verze Microsoft 365 pro jednotlivce stojí 1 899 korun ročně a varianta pro rodiny už vyjde na 2 699 korun ročně. Nejlevnější firemní varianta Microsoft 365 Business Basic přijde na 140 korun měsíčně a kromě cloudového úložiště zahrnuje pouze webové veze kancelářských aplikací. Nicméně, webové aplikace Microsoft Office lze všeobecně používat zcela zdarma a platby jsou spojené pouze s kancelářskými aplikacemi určenými k instalaci do počítače.

Bezplatnou alternativou k produktům od Microsoftu, s podobným rozsahem funkcí, je LibreOffice. Tento kancelářský balík je považován za nástupce kancelářského balíku OpenOffice, který je sice také stále k dispozici, ale poslední větší aktualizace se dočkal před deseti lety. LibreOffice je výsledkem open source projektu, na kterém se podílejí tisíce vývojářů z celého světa, a lze jej bezplatně používat v soukromém i komerčním prostředí.

Jaké možnosti bezplatná sada LibreOffice poskytuje? O tom se dočtete v Chipu 06/24, který je v prodeji od 22. května.

Další témata Chipu 06/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme