Přejít k hlavnímu obsahu

VMware Workstation Pro 17

Martin Kučera 13.06.2024
Zdroj: Chip

VMware Workstation Pro je profesionální řešení na vytváření a provoz virtuálních počítačů s Windows i dalšími operačními systémy. Plná verze - Chip 07/2024.

Chystáte přechod na Linux nebo často zkoušíte nový software? Virtuální počítač představuje ideální základnu pro experimenty bez jakéhokoli rizika.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Po převzetí firmy VMware společností Broadcom došlo k řadě změn v licencování virtualizačních platforem VMware. Jednou z nich je i zpřístupnění profesionálního virtualizačního nástroje VMware Workstation Pro k bezplatnému použití soukromým uživatelům. Tuto příležitost byste si neměli nechat ujít, jelikož jde o mnohem lépe odladěné řešení, než je open source VirtualBox. VMware Workstation Pro vám umožní vytvořit si s pomocí jednoduchého průvodce virtuální počítač s konfigurací podle vlastní volby a hned do něj také z ISO obrazu instalovat operační systém. Podporováno je přitom na dvě stovky systémů v čele s různými verzemi Windows a Linuxu. Potřebujete pouze dostatečně výkonný počítač (s alespoň 8 GB RAM), který bude schopný virtuální stroj provozovat. VMware Workstation Pro podle použitého ISO obrazu automaticky detekuje variantu a verzi operačního systému a podle toho doporučí hardwarové parametry virtuálního stroje.

V tištěném Chipu jsme připravili rozsáhlý popis programu.

Plnou verzi programu VMware Workstation 17 Pro je možné pro soukromé, nekomerční účely používat bez funkčních a časových omezení. Ceny nových komerčních licencí se teprve sestavují a  začínají na ceně 2 500 Kč.

Plná verze | Bez registrace | AJ, NJ | Windows 10-11 (32/64 bit), macOS
www.vmware.com

VMware Workstation Pro podle použitého ISO obrazu automaticky detekuje operační systém a následně doporučí parametry hardwaru virtuálního počítače. Sami můžete změnit například kapacitu pevného disku a operační paměti nebo počet procesorových jader.

Do virtuálního počítače vytvořeného programem VMware Workstation Pro můžete instalovat libovolnou linuxovou distribuci a samozřejmě také Windows. Abyste nemuseli k Windows shánět licenci, můžete použít časově omezenou vývojářskou verzi.

V rámci programu VMware Workstation Pro je možné spravovat více různých virtuálních počítačů a třeba je i současně spouštět – pokud to výkon hardwaru vašeho fyzického stroje umožní. Když je virtuální počítač vypnutý, můžete upravovat parametry jeho hardwaru.

Abyste mohli v programu VMware Workstation 17 Pro vytvářet a používat virtuální počítače, musí váš fyzický počítač podporovat hardwarovou virtualizaci, což naprostá většina moderních strojů splňuje, a současně musí být tato funkce povolena v BIOS/UEFI. ISO obrazy pro instalaci operačního systému seženete na domovských stránkách linuxových distribucí.

Všechny plné verze na Chip DVD 07/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme