Přejít k hlavnímu obsahu

Datová centra: Zhasnou brzy světla?

Pavel Trousil 18.07.2024
Zdroj: Getty images

Obrovská spotřeba energie v datových centrech přivádí některé elektrické sítě v USA, zemi zaslíbené umělé inteligenci, na pokraj kolapsu. Některé státy chtějí takovým rizikům předejít - pomocí zákonů a inteligentních technologií.

Chip 08/2024: Očekává se, že poptávka po elektřině pro AI datová centra se celosvětově do roku 2030 zšestinásobí. To znamená, že bez odolné dodávky elektřiny nebude žádná AI. Nebo ještě jasněji: Žádný pokrok bez elektřiny. Umělá inteligence se během několika let vyvinula z nepraktického módního tématu na zásadní, ale také energeticky náročnou technologii pro všechny ekonomické sektory včetně vzdělávání a medicíny. Je tedy mimo veškerou pochybnost, že využití umělé inteligence bude nadále růst - a s tím i spotřeba energie AI systémů.

Datová centra v současnosti spotřebují asi čtyři až pět procent světové energie. Pokud přidáme využívání digitálních koncových zařízení jako notebooky a mobilní telefony, dosáhneme osmi procent. Existují odhady, že spotřeba v příštích letech vzroste o 30 procent. Jak se v takovéto situaci zachovat a co se v této oblasti připavuje? Dozvíte se v srpnovém vydání Chipu.

Další témata Chipu 08/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme