Přejít k hlavnímu obsahu

Generování vlastních hudebních skladeb pomocí umělé inteligence

Pavel Trousil 18.07.2024
Zdroj: Getty images

Specializované umělé inteligence generují hudební skladby a samply podle vašich požadavků. Představíme vám pět digitálních hudebních producentů, z nichž všechny si můžete zdarma vyzkoušet. Výsledky jsou často působivé.

Chip 08/2024: Zájem je především o generativní umělé inteligence jako je ChatGPT nebo Gemini a AI generující obrázky jako Stable Diffusion, Midjourney a DALL-E. Nyní ale umělá inteligence dobývá další pole: hudbu. Tato technologie je stále ještě převážně v počátcích, ale už produkuje hudební skladby, které sice zatím nejsou trháky do hitparád, ale mohou obsahovat docela pěkné a chytlavé melodie. Pouze jedna oblast je konzistentně nízké kvality: zpěv. 

Proto se tento článek zaměřuje jen na instrumentální skladby. Giganti v oboru jako Open AI a Google sice všichni mají vlastní umělé inteligence zaměřené na hudbu, ty jsou ale v současnosti dostupné jen velmi omezenému publiku. Možná tam stále panují obavy z žalob na porušení autorských práv. Mateřská společnost Facebooku, Meta, dokonce poskytuje svou AI jako open source a Microsoft sází na plugin Suno. Co různé modely umí a kde si je můžete zdarma vyzkoušet se dočtete v srpnovém Chipu.

Další témata Chipu 08/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme