Přejít k hlavnímu obsahu

Eric Schmidt přepouští Google Larrymu

redakce 22.01.2011

Po desetiletí velkých úspěchů, i některých proher, uvolňuje Eric Schmidt místo Larrymu Pagovi.

Po deseti letech opouští Eric Schmidt místo CEO (nejvyššího výkonného představitele) společnosti Google. Oznámil, že čtvrtého dubna se funkce ujme Larry Page, jeden ze dvou zakladatelů Googlu. Larry se na místo vrací — byl prvním CEO mladého Googlu, ale investoři tenkrát požadovali, aby na chlapce bez podnikatelské zkušenosti někdo dohlédl, a přivedli zkušeného Erica.

Po deset let Google doopravdy řídil triumvirát dvou zakladatelů a Erica na místě CEO. Eric oba zakladatele vždy ctil a nebojoval s nimi o moc; pokud se přeli, přeli se v prvé řadě o rozhodnutí věcná. Do loňského léta to vcelku šlapalo, než se Larry Page přiklonil k názoru Sergeje Brina, že je třeba přestat se podílet na čínské cenzuře, zatímco Eric Schmidt byl přesvědčen, že čínský trh by se opouštět neměl. Tuto vnitřní bitvu však prohrál a prý ho to zklamalo; snad se po deseti letech cítil i vyčerpán.

Google se ocitl pod tlakem na více frontách. Na pomyslném trůnu nejžhavější internetové společnosti ho vystřídal Facebook; mocným soupeřem se předvedl i Apple.

Google v posledních letech vícekrát šlápl vedle, někdy méně významně, jindy významněji. Otazník visí nad osudem Google TV; Chrome OS vyvolává nejen naděje, ale i rozpaky; ve všech pokusech proniknout na pole sítí společenských Google víceméně pohořel, snad pokud nepočítáme společenský aspekt úspěšného YouTube (jež Google nevyvinul, nýbrž koupil).

Google se zkrátka ocitl v defenzivě a jistě se to podepsalo na náladě zakladatelů. Shodovat se na směřování společnosti nadále ve třech bylo nejspíše čím dál tím více vysilující a frustrující. A tak se trojka dohodla, že si úlohy rozdělí a oddělí. Eric Schmidt se „povznese“ do úlohy „výkonného předsedy“ (executive chairman). Do vnitřního chodu společnosti už nebude zasahovat, bude se nadále věnovat vnějším vztahům — s vládami, s jinými velkými korporacemi, a tak podobně. Vnitřní vedení společnosti plně přenechá Larrymu Pagovi, jemuž zůstane k dispozici radou.

Spoluzakladatele Sergeje Brina se změna bezprostředně nedotýká; bude se nadále věnovat dlouhodobé strategii, především novým produktům a projektům. Snad se mu uleví, že už nebude co jazýček na vahách mezi Ericem a Larrym.

Larry Page má nyní volnou ruku řídit společnost, jak cítí a potřebuje. Ne vše, co souvisí s funkcí CEO, pro něj bude snadné — je to uzavřený muž, který se ostýchá mluvit na veřejnosti; na schůzkách prý hledí především na displej svého androida… Ale deset let vedle Erica ho prý naučilo mnohému. Larrymu je nyní třicet osm a cítí se na řízení Googlu zralý.

Eric Schmidt sice nyní tvrdí, že zůstane, ale zasvěcené zdroje předvídají, že jako tomu bývá v jiných případech, kdy se CEO odebral do funkce výkonného předsedy, i Eric v nové funkci vydrží rok, a pak odejde nadobro. Čemu se bude věnovat potom, to se ještě uvidí. Netlačí ho nic: je mu pětapadesát a je multimiliardář.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme