Abyste potraviny optimálně zchladili a zbytečně neplýtvali elektřinou, a tedy ani penězi, měli byste chladničku přizpůsobit ročnímu období nebo pokojové teplotě tak, aby si uvnitř udržovala konstantní teplotu. Obecně platí, že chladnička je optimálně nastavena, když je ve středním oddíle 7 stupňů Celsia.
Většina chladniček má číselný ovladač pro nastavení teploty (některé moderní a kvalitní modely umožňují nastavit teplotu přímo). Čím vyšší je číslo na číselníku, tím lednička víc chladí a tím více elektrické energie také spotřebovává. Zpravidla lze (mimo letní období) nastavením číselníku už mezi 1 a 2 dosáhnout 7 stupňů Celsia ve středním oddíle. V létě, když se teplota v interiéru bytu pohybuje zpravidla výše, se doporučuje zvýšit chladicí výkon výběrem nastavení 2 nebo 3. Pomocí teploměru můžete zkontrolovat, zda chladnička skutečně podává správný výkon.
Ideální uspořádání lednice
Pro udržení optimální teploty potravin však není důležitá pouze teplota, ale také uspořádání chladničky, protože v jednotlivých oddílech se teploty liší.
V horní přihrádce je teplota přibližně o jeden stupeň vyšší a je nejvhodnější pro sýry nebo zbytky jídla. Mléčné výrobky, jako je jogurt nebo tvaroh, lze ideálně skladovat v prostřední polici. Nejnižší police nad zásuvkami nabízí nejchladnější teplotu, a je proto ideální pro maso, uzeniny a ryby.
Pokud není uvedeno jinak, jsou spodní zásuvky vyhrazeny pro ovoce a zeleninu. Teplota by se zde měla pohybovat kolem 8 stupňů.
Zdroj: Chip.de Testlab