Přejít k hlavnímu obsahu

Z čeho se skládají sny o umělé inteligenci

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Wikipedia

Čipy s umělou inteligencí společnosti Nvidia jsou momentálně nejžádanějšími komponenty na světě.

Chip 06/2024: Z vynikajícího výkonu grafických čipů Nvidia těží téměř každá technologická společnost. Velcí zákazníci už delší dobu hledají alternativy – zatím marně. Nvidia si tak může vybírat, komu a kdy je dodá – a za jakých podmínek.

S řadou GeForce, která byla uvedena na trh v roce 1999, způsobila Nvidia revoluci na trhu 3D akcelerátorů a svedla souboj o prvenství mezi hráči s tehdejší technologickou jedničkou ATI, kterou později převzala společnost AMD. GeForce těší počítačové nadšence a hráče dodnes a současná RTX 4090, stejně jako mnoho předchozích špičkových modelů Nvidia, je na vrcholu i našeho žebříčku GPU.

Až nové obchodní oblasti související s boomem umělé inteligence ale katapultovaly akcie společnosti Nvidia téměř do oblak. Například ChatGPT 4 byl tři měsíce trénován na 25 000 grafických procesorech Nvidia A100. Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg oznámil, že jeho společnost chce od Nvidie koupit 350 000 grafických procesorů H100, protože chce dlouhodobě rozvíjet obecnou inteligenci (AGI).

Kam bude dále směřovat tento nevyvážený stav na trhu čipů pro AI? A rýsují se noví konkurenti současného vládce trhu? To vše se dozvíte v úvodním článku červnového Chipu, který je v prodeji od 22. 5.

Další témata Chipu 06/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme