Přejít k hlavnímu obsahu

Směrem k AGI

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Pixabay

Počítačoví experti hledají cestu k vysněné obecné umělé inteligenci (AGI), která bude schopna řešit různorodé úkoly podobně všestranně jako člověk. Nástroje jako ChatGPT jsou prvním krokem k tomuto cíli.

Chip 06/2024: Je jasné, že současné jazykové modely, jakkoli promyšlené a vyspělé, jsou od obecné umělé inteligence vzdálené. O AGI se často mluví jako o umělé inteligenci, která je vybavena všestrannou schopností chápat a učit se, a funguje obdobně jako lidský mozek. Wikipedie uvádí, že jde o „hypotetický typ inteligentního agenta, který by se mohl naučit plnit jakýkoli intelektuální úkol, jaký dokážou splnit lidé nebo zvířata.“

Mnozí odborníci však považují tento cíl za nedosažitelný, na druhou stranu se podle nich díky úsilí kolem vývoje AGI mohou objevit nové poznatky či produkty. Skeptici zase tvrdí, že celý povyk je jenom marketingový podvod velkých platforem.

Jak tedy vypadá současná situace? A podaří se vůbec někdy vyvinout AGI? Jaké překážky stojí v cestě? O tom všem se dočtete v Chipu 06/24, který je v prodeji od 22. května.

Další témata Chipu 06/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme