Přejít k hlavnímu obsahu

Technologický závod o demokracii

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Getty Images

Propagandistické organizace neustále zaplavují internet svými smyšlenými příběhy a názory. Výzkumníci se naopak horečně snaží tyto kampaně odhalit. Jde o závody, ve kterých bohužel hrozí, že demokracie prohraje.

Chip 07/2024: V boji proti tomu se dělá hodně. Vědci, úřady a platformy vyvíjejí nové metody rozpoznávání kampaní. Jakmile však docílí svého a mají nějaký efekt, aktéři se přizpůsobí a změní své chování. Jen stěží se s nimi dá držet krok.

Ale jak to vlastně propagandisté dělají? Na toto téma existuje rozsáhlý výzkum. V zásadě se organizace snaží šířit své vlastní názory online. A to takovým způsobem, aby si toho nikdo nevšiml. Za tímto účelem vytvářejí nebo kupují falešné účty, které mají vypadat jako účty běžných občanů. To je důležité. Protože sociální sítě jsou nyní poměrně dobré v odhalování zjevných falešných účtů. Facebook jich každý rok zablokuje miliardy.

Jakmile je vytvořena vlastní síť falešných účtů, může kampaň začít. Tyto účty lze nyní používat k psaní komentářů nebo zveřejňování článků.

Zajímá vás téma falešné propagandy? Pokud se chcete dozvědět o technikách propagandistických organizací, jejich fungování, případně o nasazení umělé inteligence v tomto oboru, přečtěte si červencový Chip. Je v prodeji od 19.6.

Další témata Chipu 07/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme