Přejít k hlavnímu obsahu

Pod dohledem Wi-Fi

Josef Mika 15.08.2024
info ikonka
Zdroj: Pixabay

Nové systémy založené na signálu Wi-Fi umožňují zjistit, co se děje za zavřenými dveřmi našich domovů. Nástroje se dají použít také v oblasti péče o seniory. Máme se však obávat špehování a získávání citlivých dat?

Chip 11/2024: Systémy pro „spatření neviditelného“ využívají rádiové vlny pronikající skrze stěny a jiné překážky, které se však odrážejí od lidských těl. Při šíření těchto vln vytvářejí postavy rušení, které je tak činí „viditelnými“. Tento typ snímání již delší dobu s úspěchem používají jednotky rychlého nasazení, týmy pro ochranu hranic, pátrací skupiny, či vojsko. 

Technologie využívající Wi-Fi se dá použít i pro mírové účely, například pro sledování seniorů, kterým v osamocení jejich domovů hrozí pád. Myšlenka je lákavá – ty samé routery, které domů zavádějí internet, by zároveň detekovaly pohyby člověka.

Systémy začínají spolupracovat i s technikami umělé inteligence a hlubokého učení a stávají se tak čím dál mocnějšími. Neznamená jejich nasazení hrozbu pro naše soukromí, protože policie bude mít díky nim přehled o tom, co se děje za zdánlivě neproniknutelnými stěnami příbytků? 

Blíže se o této technice, jejích možnostech i problémech, které s sebou přináší, můžete dočíst v listopadovém vydání Chipu. Je v prodeji od 16. 10.

Další témata Chipu 11/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme