Přejít k hlavnímu obsahu

Zákaz vytvoření souborů „Thumbs.db“ na síťových discích

redakce 30.12.2013

Jak staré, tak i nové verze Windows vytváří ve složkách s obrázky soubor s názvem »Thumbs.db«, obsahující miniatury pro náhled na obsah obrázku.

Tato taktika se může například na některých domácích počítačích hodit, na síťových dicích a u zkušenějších uživatelů jde ale jen o zpomalování přístupu. Tomuto chování můžete zabránit pomocí úpravy položek v registru.

Do vyhledávacího pole v nabídce Start zadejte »regedit« nebo v desktopovém režimu zobrazení Windows 8 otevřete pomocí klávesové zkratky [Windows] + [R] dialog »Spustit« a do něj zadejte

»regedit«.

V editoru registru přejděte na klíč »HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer«. Zde vytvořte pomocí příkazu »Úpravy | Nový | DWORD« novou položku »DisableThumbsDBOnNetworkFolders«

Tuto položku otevřete dvojitým kliknutím, její hodnotu změňte na »1« a potvrďte tlačítkem »OK«. Stejnou hodnotu přidejte i ve větvi  »HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Policies Microsoft Windows Explorer«. Pokud v ní neexistuje položka Explorer, vytvořte ji také. Nakonec zavřete editor registru a restartujte počítač.

Poznámka: Tyto databázové soubory s náhledy obrázků na lokálních discích zůstanou zachovány a i nadále je budete moci používat. Ani již existující „Thumbs.db“ soubory na síťových discích nebudou smazány – to musíte udělat ručně…

6-thumb-nahled

Soubor s názvem »Thumbs.db« obsahuje miniatury pro náhled na obsah obrázku.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud