Mikrovlnou troubou je vybavena většina domácností. Jistě, tyto spotřebiče jsou praktické pro rychlé ohřívání hotových jídel, zbytků z předchozího dne nebo třeba nápojů.
Jedním z nejdůležitějších bezpečnostních pravidel je, že by se do přístroje nikdy neměly vkládat a ohřívat kovové předměty. To je samo o sobě dobré pravidlo, protože elektromagnetické vlny jsou kovem z velké části odráženy, což může vést k jiskření a elektrickým obloukům.
Existuje však výjimka z tohoto pravidla, protože v jednom případě je použití kovového předmětu, konkrétně kávové lžičky, v mikrovlnce dokonce vhodné.
Kovová lžička v mikrovlnné troubě: kdy je to výhodné
Mikrovlnná trouba se často používá k ohřevu čaje nebo vody přímo v šálku. Problém je v tom, že povrch skla a keramiky je často tak hladký, že se uvnitř netvoří bubliny vodní páry, i když teplota kapaliny již dosáhla 100 stupňů Celsia nebo i více. Voda se tedy jednoduše nevaří. Vědci tomu říkají zpoždění varu.
Jakmile se šálek pohne, mohou se náhle vytvořit bubliny vodní páry, což způsobí, že vařící kapalina explozivně přeteče a může vám popálit ruce.
Kovová lžička tomuto efektu může zabránit. Nemá ostré hrany ani špičky, takže se netvoří jiskry - lžíce však poskytuje tzv. zárodky varu. Jsou to malé částice nebo nerovnosti na jejím povrchu, kde se mohou včas tvořit bubliny vodní páry. Proto nedochází ke zpoždění varu ani u kovových hrnců, když se v nich vaří voda na sporáku.
Lžíce by však neměla být příliš dlouhá a musí být vzdálena alespoň 2 cm od vnitřní stěny mikrovlnné trouby. Čím vyšší a užší šálek je, tím pravděpodobnější je mimochodem i nebezpečí zpoždění varu.
Kdy je kov v mikrovlnné troubě obzvlášť nebezpečný
Bude nejlepší, když se podíváte do návodu k obsluze vaší mikrovlnné trouby. Tam obvykle najdete informace o zpožděném varu i lžičce. Někteří výrobci také doporučují nebo rovnou dodávají skleněnou tyčinku, kterou můžete při ohřívání tekutin v šálcích do nich vložit. Ta má drsný povrch a plní stejnou funkci vytváření zárodků varu - pak by trik s lžící nebyl nutný.
Kov v mikrovlnné troubě je obzvláště nebezpečný, se dostane blízko k vnitřním stěnám spotřebiče: pokud je vzdálenost mezi kovovým předmětem a vnitřní stěnou menší než 2 centimetry, mohou vzniknout elektrické oblouky, které mohou vážně poškodit mikrovlnnou troubu.
Další problém je, když je kov velmi tenký a ostrý: zejména hliníková fólie je tabu! Na rozdíl od kovových příborů se zde netvoří jen malé jiskry, ale dlouhotrvající elektrické oblouky, které mohou mikrovlnnou troubu zničit.
Zdroj: Patrik Hannemann, redakce Chip