Přejít k hlavnímu obsahu

Nenávist na síti: jak AI útočí na digitální diskuze

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Getty Images

Generativní modely umělé inteligence, jako jsou ChatGPT, Gemini a podobné, mohou výrazně urychlit šíření dezinformací. Jak velké nebezpečí ve skutečnosti hrozí?

Chip 08/2024: Za poslední roky se počet útoků na politiky téměř zdvojnásobil. Příklady ze sousedních zemí, jako je Slovensko nebo Německo, hovoří za vše. Pokud si však dnes proklikáte sociální sítě, není to nijak překvapivé. Vře tam směs nenávisti a dezinformací.

Hrozí, že se lidé budou pohybovat ve stále odlišnějších světech. Technické možnosti pro to již existují: umělá inteligence již dokáže vytvářet obrazy a zvukové záznamy, které jsou téměř k nerozeznání od reality. Modely umělé inteligence jsou také stále lepší. Model Sora od OpenAI by již měl být dokonce schopen generovat fotorealistická videa.

Důsledky tohoto stavu se již projevují. Dezinformátoři znovu a znovu využívají umělou inteligenci k podněcování pochybností o demokratických institucích, aby zasévali nenávist vůči politice a médiím. Umělá inteligence totiž může vytvářet nejen falešný obsah: je také schopna podporovat šíření falešných informací. Propagandistické organizace se už nemusejí spoléhat na lidské zaměstnance. 

Pokud se chcete o tomto znepokojivém tématu dozvědět více, projít si konkrétní případy a zjistit, jaká existují řešení a obrana, přečtěte si zajímavý článek v srpnovém Chipu. Ten je v prodeji už od 24. 7.

Další témata Chipu 08/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme