Přejít k hlavnímu obsahu

Záchranáři s rozmyslem

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Pixabay

Především kvůli klimatické změně působí současné počasí jako na houpačce. Extrémních jevů, jako jsou záplavy či tornáda, bude přibývat. Jak jsme na to připraveni a schopni předpovídat krizové situace pomocí umělé inteligence a „big data“?

Chip 08/2024: V případě mnoha přírodních katastrof je patrné, že v informačním řetězci byla o rozsahu pohrom předávána rozporuplná varování. Experti na bezpečnost pak vedli vyhrocené debaty o tom, proč byly odhady tak nedostatečné. Ačkoli se současnou technologií není možné se dokonale připravit například na zničující tornádo, s pomocí jiných počítačových nástrojů je možné vyvinout alespoň efektivnější metody záchrany. 

Pro správné rozhodování záchranných složek je kriticky důležité shromažďování, propojování a následná analýza dat. V Chipu píšeme o projektech modelování kritických situací, například o německo-rakouském projektu AIFER (Artificial Intelligence for Emergency Response), ve kterém se výzkumníci například pokoušeli pomocí AI nástrojů propojovat a analyzovat krátké zprávy ze sítě X (dříve Twitter). A pro lepší připravenost na přírodní katastrofy je nasazen také systém Digital Twin Earth (DTE), který vyvinuli vědci z Itálie, Rakouska, Belgie a Španělska.

Pokud se o tomto tématu chcete dozvědět víc, přečtěte si náš článek v srpnovém Chipu. Ten je v prodeji od 24.7.

Další témata Chipu 08/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme