Přejít k hlavnímu obsahu

Čas přejít na Linux

Radek Kubeš 09.11.2023
Zdroj: Redakce Chip

Běží váš počítač bez problémů, ale už nestačí na vysoké hardwarové nároky systému Windows 11? Vyzkoušejte bez jakéhokoli rizika Linux

Chip 08/2024: Podle statistik více než dvě třetiny všech uživatelů systému Windows stále používají Windows 10. V poslední době se tento podíl dokonce mírně zvýšil. Nástupce Windows 11 si nainstalovalo jen necelých 27 % uživatelů. Není známo, kolik ze současných uživatelů Windows 10 stále používá starší počítač, který nelze na Windows 11 aktualizovat. Nároky uživatelů na operační systém se totiž od uvedení Windows 10 na trh v roce 2015 zatím téměř nezvýšily. Takže ani nebyl příliš velký důvod vyměnit dobře fungující počítač za novější model, pokud tedy nutně nechcete právě Windows 11. Dokonce ani náruživí hráči už nepotřebují každé dva až tři roky nový herní stroj. Hry streamované z cloudu fungují bezchybně i na starších počítačích, takže důvodů, proč počítač s Windows 10 nadále nepoužívat, bylo jen málo. 

To se ale brzy změní a majitelé mnoha starších počítačů a notebooků budou stát před zásadním rozhodnutím. Za něco málo přes rok, přesněji po 14. říjnu 2025, přestane Microsoft vydávat bezplatné bezpečnostní záplaty pro Windows 10. Soukromým uživatelům bude poprvé umožněno za bezpečnostní aktualizace platit. V prvním roce si za to chce Microsoft účtovat 61 dolarů, poté se cena každoročně zdvojnásobí. Po třech letech ale i tato možnost skončí. Mnozí uživatelé se ptají, proč by měli utrácet za něco, za co už zaplatili. Nechápou také, proč by se měli loučit s počítačem, který je často ještě v dobrém stavu.

Nejlepším řešením na konci podpory Windows 10 by mohl být přechod na svobodný operační systém Linux. Tento krok už nyní zvažuje mnoho uživatelů, kteří už mají Microsoftu nějakou dobu plné zuby. Je také nejbezpečnější a nejlevnější. Většina linuxových distribucí totiž nestojí ani korunu. Jak na to vám poradíme v srpnovém Chipu. Ten je v prodeji už od 24. 7.

Další témata Chipu 08/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme