Přejít k hlavnímu obsahu

Chytrá vylepšení pro nájemní byty

Radek Kubeš 09.11.2023
Zdroj: EQ-3

Že jsou technologie pro smarthome určeny pouze pro majitele domů? Ale zdaleka ne. I nájemníci mohou své byty vybavit moderními propojenými zařízeními.

Chip 08/2024: V nájemním bydlení žije necelá čtvrtina Čechů. To ale neznamená, že se musí obejít bez inteligentní domácnosti, protože současné technologie pro smarthome lze snadno instalovat i v pronajatých bytech. Obecně přitom platí, že pronajatý byt musí být při stěhování uveden do původního stavu a stavební úpravy jsou možné pouze se souhlasem pronajímatele. Už jen z tohoto důvodu jsou ideální produkty inteligentní domácnosti, které lze při stěhování demontovat a vzít si s sebou. Naštěstí je k dispozici velký výběr, počínaje osvětlením. 

Bezdrátová LED svítidla umožňují ovládat světlo pomocí chytrého telefonu nebo hlasem, aniž byste potřebovali volat elektrikáře. Stačí vyměnit běžný světelný zdroj za jeho chytrou alternativu. Pozitivním vedlejším efektem je, že chytré lampy lze použít i k ovládání barvy osvětlení. 

Pokud se nechcete obejít bez klasických vypínačů světel, můžete lampy připojit k bezdrátovým nástěnným vypínačům. Tato tlačítka nebo otočné ovladače fungují zcela bezdrátově a lze je kamkoli připevnit pomocí oboustranné lepicí pásky. 
Stejně snadno můžete instalovat i detektory pohybu napájené bateriemi. Nanejvýš potřebujete několik vrutů, ale ty budete potřebovat i v případě, že na zeď připevníte zrcadla nebo police.

Jak povýšit nájemní byt na chytrou domácnost vám poradíme v srpnovém Chipu. Ten je v prodeji už od 24. 7.

Další témata Chipu 08/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme