Přejít k hlavnímu obsahu

proDAD Mercalli V4

Martin Kučera 08.09.2024
info ikonka
Zdroj: Chip

Mercalli je profesionální videostabilizační nástroj, který pomocí pokročilých algoritmů pomáhá efektivně kompenzovat nežádoucí otřesy a chvění v záběrech z kamerových záznamů, ke kterým dochází při natáčení. Plná verze - Chip 10/2024.

Pokud jste tvůrci sportovních a akčních videí, určitě oceníte profesionální nástroj na stabilizaci záběrů z kamery umístěné na sportovci nebo třeba na dronu.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Reálná fyzika prostředí stanovuje určité limity i při natáčení videa z ruky. Ačkoli se již stabilizace záběrů z moderních mobilů úspěšně vyrovnává s chvěním ruky, ani ta nejlepší stabilizace nedokáže upravit extrémní chvění kamery při pohybu ve sportech nebo chvění způsobené motory či vibracemi. A především - všichni videotvůrci raději zachytí nekvalitní video, než aby litovali, že nezmáčkli tlačítko start. Tak trochu spoléhají na nástroje, které jim video vylepší. A přesně to Mercalli umožní, protože z tohoto jedinečného okamžiku lze snadno a rychle vytěžit maximum. Mercalli V4 představuje skvělé řešení, pokud jde o výkon a korekci kvality obrazu. Dokonce optimalizuje světlo a barvy a omezuje šum. Stabilizovat lze různé videosoubory s různým rozlišením a poměrem stran, například i ultraširokoúhlé záběry; a lze zachovat i speciální vzhled rybího oka.

Po spuštění programu musíte nejprve importovat požadovaný videosoubor. Poté se po kliknutí na zelenou šipku spustí analýza materiálu, při které se například změří rozmazání v různých osách obrazu. Mercalli bere v úvahu také natočení nebo přiblížení. Všechny tyto hodnoty se zobrazují v různě barevných grafech. Po dokončení analýzy zkontrolujte výsledek kliknutím na modré tlačítko přehrát. Stále máte možnost upravit jednotlivé hodnoty, ale program zpravidla zvládá stabilizaci podle vlastních doporučení velmi dobře. Pokud se o tom chcete přesvědčit sami, použijte zobrazení porovnání původní a upravené verze. Je třeba poznamenat, že stabilizace znamená, že část obrazového materiálu musí být na okrajích vždy odříznuta, pokud chcete video exportovat na celou obrazovku. Platí přitom následující pravidlo: čím více je záběr rozostřený a roztřesený, tím více musí software po stranách odříznout. Nakonec stačí soubor exportovat do libovolného cílového umístění a získáte soubor MP4 nebo MOV. Zpracování videa je celkem časově náročné a závisí na hardwarové konfiguraci počítače, jak rychle bude výsledek hotový. Mercalli je vhodný i pro rekonstrukci starších záběrů z klasických filmových nebo analogových VHS kamer, které ještě nedisponovaly stabilizací. Pokud se chystáte digitalizovat VHS videa, můžete k převodu do počítače použít například AVerMedia TV DVD EZMaker 7 apod..

Roční plnou verzi programu Mercalli V4 v ceně 2 500 korun můžete po aktivaci používat bez funkčních omezení včetně aktualizací v rámci verze V4, ovšem bez nároku na technickou podporu a upgrade na vyšší verzi. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce října 2024.

Plná verze | On-line registrace | AJ, NJ | Windows 10-11 (64 bit)
www.prodad.com

Po spuštění programu musíte nejprve importovat požadovaný videosoubor. Poté se po kliknutí na zelenou šipku spustí analýza materiálu, při které se například změří rozmazání na různých osách obrazu.

Všechny analyzované hodnoty se zobrazují v různě barevných grafech. Pokud se o tom chcete přesvědčit sami, použijte zobrazení porovnání původní a upravené verze.

Nakonec stačí soubor exportovat do libovolného cílového umístění a získáte soubor MP4 nebo MOV. K dispozici je kodek H264 i nejmodernější H265. Pokud byste uvazovali o dalším zpracování videa je nejkvalitnější MJPEG.

Ve srovnání s nejnovější verzí Mercalli V6 nabízí verze V4 solidní poměr ceny a výkonu. Ačkoliv V6 přináší vylepšení stabilizace, odstranění chyb videa, využití AI a hardwarovou akceleraci, pro běžné uživatele je licence z Chipu stále velmi schopným a plnohodnotným řešením. V rámci této akce můžete využít výraznou slevu na nákup verze V6 za 125 €.

Všechny plné verze na Chip DVD 10/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme