Přejít k hlavnímu obsahu

Rescuezilla

Martin Kučera 08.09.2024
info ikonka
Zdroj: Chip

Rescuezilla je snadno použitelný operační systém pro klonování a zálohování obsahu pevných disků, který se spouští jako živé CD/DVD nebo USB flash disk. Open-source - Chip 10/2024.

Rescuezilla je záchranný a obnovovací nástroj pro počítače s Windows, který poslouží ve chvíli, kdy není počítač možné z nějakého důvodu nastartovat.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Rescuezilla je záchranný a obnovovací nástroj pro počítače s Windows, který poslouží ve chvíli, kdy není počítač možné z nějakého důvodu nastartovat. Nástroj je navržen jako komplexní řešení pro ochranu uživatelských dat. Poskytuje možnost vytvářet zálohy celých disků nebo jednotlivých diskových oddílů, obnovit celý operační systém ze zálohy nebo klonovat obsah pevných disků. Rescuezilla je k dispozici jako tzv. live systém, což znamená, že jej lze spustit přímo z USB flash disku nebo DVD, bez nutnosti instalace na pevný disk počítače. Pak je možné například vytvořit obraz disku pro případ kompletní obnovy při selhání hardwaru či softwarových problémů nebo pro záchranu jednotlivých souborů a složek. Rescuezilla poskytuje také možnost přenosu celého systému na nový disk, třeba v případě přechodu z HDD na rychlý SSD. Nástroj Rescuezilla je kompatibilní s běžnými souborovými systémy, včetně ext4, NTFS a FAT32, a poskytuje přehledné uživatelské rozhraní a díky linuxovému základu pracuje velmi svižně. Rescuezilla je plně kompatibilní s aplikací Clonezilla (linuxový systém s textovým rozhraním). To znamená, že zálohy vytvořené programem Clonezilla lze obnovit pomocí programu Rescuezilla.

Nástroj Rescuezilla, postavený na Linuxu, je k dispozici pod open-source licencí, a tedy zcela zdarma.

Open-source | Bez registrace | ČJ, AJ | Linux
www.rescuezilla.com

Rescuezilla má přehledné uživatelské rozhraní, ve kterém snadno vyberete a spustíte požadovanou funkci. Důležitá je především kompletní záloh pevného disku, včetně instalace operačního systému a všech aplikací i uživatelských dat či nastavení.

Funkce „Klonovat“ vám poslouží při instalaci nového pevného disku do vašeho počítače, abyste si ušetřili zbytečnou práci s instalací operačního systému a používaných aplikací i opakovanou úpravou uživatelských nastavení. Budete potřebovat jen pevný disk o stejné nebo větší kapacitě.

Linuxový základ znamená, že Rescuezilla funguje jako celý operační systém, vybavený dalšími aplikacemi na správu počítače. K dispozici je například správce disků a jejich oddílů GParted, správce souborů PCManFM nebo třeba webový prohlížeč Firefox.

Velkou výhodou nástroje Rescuezilla je překlad jeho uživatelského rozhraní do češtiny. Jazyk si zvolíte hned při spouštění záchranného systému a pak pokračujte volbou „Spustit Rescuezillu“. Pak už zabere jen pár okamžiků, než se záchranný systém načte a zobrazí se hlavní nabídka funkcí na vytváření zálohy dat a jejich obnovy v případě nouze. Kromě toho máte pod tlačítkem vlevo dole k dispozici i několik dalších nástrojů, například na obnovu smazaných dat (File Recovery) nebo rozdělování pevných disků na oddíly (GParted).

Všechny plné verze na Chip DVD 10/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme