Přejít k hlavnímu obsahu

Chatování v EU: necháme se sledovat?

Josef Mika 15.08.2024
info ikonka
Zdroj: iStock

Neustálé spory o kontrolování chatů se zdají být nekonečné. Nejnovější plán Rady EU zní: občané musí souhlasit s trvalým monitorováním svých messengerů, nebo jim bude zakázáno posílat své fotografie a videa.

Chip 10/2024: Odpůrci tohoto opatření, které by se rovnalo státní kontrole obsahu digitální komunikace, kritizují nejen jeho kontroverzní obsah. Kroky mnoha členských států a Komise vyvolávají roztrpčení i mezi odborníky na ochranu osobních údajů.

Projekt byl představen v květnu 2022 a odpovědná komisařka EU Ylva Johanssonová označila návrh zákona za „světový standard“ v boji proti dětské pornografii na internetu. 

Ve své podstatě se neustále nová vydání návrhu týkají nevyprovokované kontroly obsahu, který je šířen prostřednictvím messengerových služeb, jako je WhatsApp, Messenger, Telegram a další. Odpůrci kontroly chatu se mimo jiné obávají, že by se potřebná sledovací infrastruktura mohla jedním stiskem tlačítka rozšířit i na další možné delikty. Komise totiž chce zavázat velké webové služby k vytvoření vhodných technických struktur pro odhalování příslušného materiálu.

Jaký bude další vývoj v této poměrně klíčové evropské kauze, která však není příliš sledovaná? Více se dozvíte v Chipu 10/24, který je v prodeji od 18. září. 

Další témata Chipu 10/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme