Přejít k hlavnímu obsahu

Microsoft PowerToys

Martin Kučera 07.10.2024
info ikonka
Zdroj: Chip

Sada nástrojů přímo od Microsoftu doplňuje do Windows šikovné a užitečné funkce, které v základní výbavě tohoto operačního systému nenajdeme. Free verze - Chip 11/2024.

Programů, které rozšiřují Windows o nové funkce, je celá řada, ale jen PowerToys od Microsoftu mohou skutečně garantovat kompatibilitu a bezpečnost.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Historie sady PowerToys sahá až k Windows 95, kdy tuto sadu doplňkových nástrojů pro svůj operační systém uvedl Microsoft poprvé. Další verze PowerToys vznikla pro Windows XP a pak si dal Microsoft přestávku až do Windows 10. Dnes jsou PowerToys pravidelně aktualizovány a přinášejí nové funkce do Windows 10 i 11. K těm nejzajímavějším patří například „Always On Top“ tedy funkce, která po stisknutí klávesové zkratky zajistí, že bude vybrané okno aplikace vždy nad ostatními. To se hodí třeba pro kalkulačku. Funkce „FancyZones“ zajišťuje rozložení oken aplikací na pracovní ploše přesně podle vašich požadavků. Nabídka „Nástroje myši“ obsahuje například funkci, se kterou rychle najdete kurzor na obrazovce, ale ještě zajímavější je funkce „Myš bez Hranic“, která umožňuje ovládat s jednou myší více počítačů. A „Extraktor textu“ umí do schránky zkopírovat text z kteréhokoli místa na obrazovce. O celou řadu užitečných funkcí rozšíří PowerToys také Průzkumník souborů. Najdete je v nabídce „Doplňky Průzkumníka souborů“ a umožní například zobrazovat náhledy obsahu souborů ve formátu PDF, hromadně upravovat velikost fotek a obrázků v běžných formátech („Úprava velikosti obrázků“) a také dávkově přejmenovávat soubory podle zvoleného klíče („PowerRename“). Tyto funkce stačí v nastavení PowerToys jen aktivovat a pak je najdete v kontextové nabídce pravého tlačítka myši“.

Sada nástrojů Microsoft PowerToys je k dispozici zcela zdarma, bez omezení a bez jakékoli registrace.

Free verze | Bez egistrace | ČJ, AJ | Windows 10-11 (64 bit)
https://learn.microsoft.com

Domovská obrazovka „Řídicí panel“ obsahuje přehled všech modulů sady PowerToys, řazený podle toho, které jsou povolené a které naopak zakázané. Kde je to relevantní najdete také příslušnou klávesovou zkratku, kterou se funkce modulu aktivuje.

Funkce „FancyZones“ potěší zejména uživatele Windows 10, kterým umožní nastavit si vlastní rozložení a velikosti oken spuštěných aplikací na obrazovce, snadno aktivované klávesovou zkratkou. Windows 11 mají podobnou funkci vestavěnou, ale i zde nabízí „FancyZones“ mnohem víc možností.

Nástroj „Myš bez hranic“ usnadní život uživatelům více počítačů. Na všechny počítače je nutné instalovat PowerToys a pak je propojit pomocí bezpečnostních kódů. Pak už stačí jen přejet myší přes hranu obrazovky a kurzor se objeví na druhém počítači.

Další funkce:

Color Picker – usnadňuje vybrání jakéhokoli barevného kódu z obrazovky, což je skvělé pro designéry a vývojáře webu.

Awake – brání systému v přechodu do režimu spánku či hibernace, což je praktické při dlouhých stahováních nebo při sledování obsahu.

Keyboard Manager – umožňuje přemapování kláves a tvorbu vlastních klávesových zkratek, což značně zefektivňuje práci pro uživatele, kteří pracují s konkrétními aplikacemi či pracovními procesy.

Text Extractor – provádí OCR (optické rozpoznávání znaků), což znamená, že dokáže extrahovat text z obrázků nebo naskenovaných dokumentů.

File Locksmith – umožňuje zjistit, která aplikace blokuje daný soubor, což šetří čas a námahu při pokusech o jeho uzavření nebo smazání​.

Všechny plné verze na Chip DVD 11/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme