Přejít k hlavnímu obsahu

Nastavení a optimalizace cloudového úložiště

Radek Kubeš 15.08.2024
info ikonka
Zdroj: Adobe Firefly

V systémech Windows 10 a 11 je integrováno cloudové úložiště OneDrive. Jak ho využít opravdu naplno? A jak si vytvořit vlastní cloudové úložiště?

Chip 11/2024: Používání cloudových služeb je docela snadné – zejména pokud se budete řídit našimi tipy v článku. Virtuální úložiště v cloudu ale skutečně naplno využijete pouze tehdy, když si zajistíte pohodlný přístup ke všem datům ze svého počítače s Windows. Pokud jste se například rozhodli pro službu OneDrive, která je součástí výhodného předplatného Microsoft 365 pro rodiny (kde každý z nejvýše šesti uživatelů získá úložiště o kapacitě 1 TB). Cloudový Disk Google je zase propojený s online aplikacemi od Googlu.

Pokud se ale chcete vyhnout komerčním nabídkám cloudových úložišť a vytvořit si úložiště vlastní, vede k tomu několik cest. Jestliže je váš Wi-Fi router vybaven portem USB, a lze k němu tedy připojit externí disk, můžete nastavit přístup k jeho obsahu tak, aby byl dostupný nejen v místní síti, ale také po internetu. Není to úplně dokonalé řešení vlastního cloudu, ale svůj účel může splnit.
Daleko sofistikovanější je postavení vlastního cloudu na domácím NAS serveru, který poskytne nejen automatické zálohování dat (při použití více pevných disků v patřičné konfiguraci), ale také správu uživatelských účtů a mnoho dalších služeb. Na provozování vlastního cloudu jsou přitom dobře připravena zařízení všech hlavních výrobců, jako jsou Synology, QNAP nebo Asustor.
 

Podrobnosti o využití cloudových úložišť najdete v Chipu 11/24, který je v prodeji od 16. října.

Další témata Chipu 11/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme