Přejít k hlavnímu obsahu
Bezpečnost

123456, maminka, beruska – nejpoužívanější hesla za rok 2022. Není mezi nimi i to vaše?

Pavel Trousil 04.02.2023

Často důvěrné a citlivé informace střeží jednoduché heslo. Až příliš častý případ - alespoň podle seznamu nejpoužívanějších hesel.

Nejlepší hesla jsou ta, která jsou dlouhá, složitá a náhodně vybraná. Problém je pak ale v tom, že si je těžko zapamatujete. Proto lidé bohužel často volí hesla jednoduchá a ještě používají stejné heslo k více účtům.

Společnost Nordpass na svých stránkách pravidelně zveřejňuje seznam nejčastěji používaných hesel. Vychází přitom z uniklých dat – konkrétně z asi z 3TB databáze. V seznamu nejčastějších hesel je uvedeno, kolikrát bylo určité heslo použito a jak dlouho by trvalo jeho prolomení. Většinou se jedná o sekundy.

pass-nahled

Nejčastěji používaná hesla jsou hodně jednoduchá. Alespoň podle přehledu společnosti NordPass. | Screenschot webu NordPass.

Česká republika vykazuje jeden z nejvyšších počtů uniklých hesel na obyvatele. Mezi padesáti analyzovanými zeměmi je na 2. místě. Z toho plyne, že Češi jsou vystaveni vysokému riziku úniku hesel. Kromě obvyklých slabých hesel, jako jsou snadné číselné kombinace a varianty „qwerty“, se v českém žebříčku vyskytují pozitivní a laskavá slova jako „maminka“, „pusinka“, „sluníčko“, „miláček“, „beruška“ apod. Zajímavé je, že tato slova častěji používaly ženy. Hodně se používají i jména a hesla související se sportem.

Pokud si složitější heslo nejste schopní zapamatovat, můžete použít nějakého správce hesel. Pak vám stačí znát jedno hlavní heslo a přes něj se dostanete k ostatním. Doporučujeme vám také tzv. dvoufaktorové ověřování, kdy se kromě hesla použije nějaký další faktor, jako číselný kód, nebo autentizační aplikace v chytrém telefonu.

Zdroj: NordPass


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme