Přejít k hlavnímu obsahu
Bezpečnost

Jak rozpoznat trojana Emotet: nejnebezpečnější malware odhalí EmoCheck

Jiří Palyza 05.02.2020

Nebezpečný bankovní trojan Emotet dokáže napáchat obrovské škody. Skrývá se ve phishingových e-mailech a umí nejen získat data online bankovnictví, ale také do systému infiltrovat šifrovací trojan. 

Pomocí nástroje EmoCheck najdete Emotet během několika sekund. Nebezpečný trojský kůň je distribuován prostřednictvím phishingových mailů čili je ukryt v jejich příloze. Předmětem zprávy je obvykle pozvánka, informace o doručovaných zásilkách nebo v současnosti také informace o corona viru. Nyní se objevil nový program, který uživatelům PC pomůže výskyt viru identifikovat. Po stažení může být nástroj EmoCheck spuštěn bez instalace a prohledá běžící procesy Windows. Provede tak kontrolu, zda se Emotet nachází na PC. Program je k dispozici zdarma.

Pokud je nález pozitivní a trojský kůň se v počítači nachází, zobrazí se napadené soubory včetně cesty. Soubory by poté měly být izolovány nebo přímo ze systému odstraněny.

emocheck-logo

EmoCheck 0.0.1

CHIP hodnotí Velmi dobrý

Nástroj EmoCheck chrání váš počítač před notoricky známým trojanem Emotet - nejnebezpečnějším malwarem na světě.

Stáhněte si

Jak Emotet funguje?

Jakmile se Emotet dostane do počítače, způsobí to kalamitu. Trojan nejprve načte Trickbot, což je spyware, který špehuje přístupová data k online bankovnictví. BSI varuje, že Emotet také ve stále častějších případech zavádí do počítače šifrovací trojan Ryuk. Kromě šifrování souborů je jeho záludnou specialitou také mazání záloh, pokud je najde. Výrazně se tak zvyšuje ochota vydírané oběti platit.


Odborníci také varují před autentičností phishingových mailů, ve kterých se Emotet skrývá. Spyware je totiž schopen shromažďovat kontaktní informace a sledovat, s kým uživatelé komunikují online včetně obsahu komunikace. Jde o částečně automatizovaný způsob útoku sociálního inženýrství. Jeho úspěšnost je dána tím, že příjemci spamové pošty dostávali zprávy od odesilatelů, se kterými byli naposledy v kontaktu. Tím se zvyšovala věrohodnost podvodných e-mailů.

Jak se před malwarem chránit

emotet1

Hrozba trojského koně Emotet zůstává vysoká

Nejdůležitějším ochranným opatřením je proto rozvaha. I u známých odesílatelů neotvírejte přílohy okamžitě, zejména jde-li o kancelářské dokumenty a neklikejte na odkazy. V případě pochybnosti údajnému odesilateli zavolejte a ověřte obdrženou poštu, její obsah a přílohy.

Dobrou praxí je pravidelná záloha všech vašich dat na externí paměťový nosič, aby nedošlo při případném napadení k úplné ztrátě. Nejrychlejším způsobem, jak zjistit napadení počítače Emotetem, je provedení kontroly nástrojem EmoCheck.

Co dělat v případě, kdy už je škodlivý software aktivní?

Uživatelé, jejichž systém byl infikován Emotetem, by měli okamžitě o incidentu informovat své online okolí, protože jsou také ohroženy všechny e-mailové kontakty a zejména poslední konverzační partneři. Také je dobré změnit všechna hesla, která mohla být uložena na infikovaných prostředích, například v prohlížečích.

Přečtěte si také: Top 10 antivirových programů

Nakonec odborníci doporučují infikované počítače komplet přestavět, protože trojan a stažený malware mohou v systému provést hluboké a s bezpečností související změny.

Programy pro ochranu počítače před viry a malwarem

malwarebytes-logo
Malwarebytes - Malware Scanner 4.0.0.108    
Freeware „Malwarebytes Anti-Malware“ je antimalwarový skener a díky sofistikované technologii odstraňuje škodlivé soubory z pevného disku.

 

spybot-logo
SpyBot - Search & Destroy 2.7.64    
Freeware „SpyBot-Search & Destroy“ najde a odstraní spyware z vašeho systému.

 

comodo-logo
Comodo Internet Security 2019 v12.1.0    
Comodo kombinuje své dva nástroje „Comodo Firewall“ a „Comodo Antivirus“ do bezplatné sady zabezpečení „Comodo Internet Security“.

 

avira-logo
AntiVir - Avira Antivirus Pro 2019    
30denní zkušební verze placeného antivirového programu „Avira Antivirus Pro 2019“, který chrání až pět zařízení.

 

f-secure-logo
F-Secure Online Scanner
F-Secure Online Scanner je online virový skener pro detekci škodlivého kódu na zařízení.

 

f-secure-logo
Kaspersky Internet Security 2020 v20.0.0
Placený program „Kaspersky Internet Security“ poskytuje komplexní zabezpečení před viry pro váš počítač.

 

Avast-logo
Avast Free Antivirus    
Bezplatný antivirový program dříve české dnes globální antivirové firmy.

 

ESET-logo
Eset Internet Security    
Bezplatná 30denní verze oblíbeného antivirového programu.

 

AVG-logo
AVG AntiVirus Free 2019    
Dobrý bezplatný antivirus s hodnotnými funkcemi.

Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme