Spotřebič s vyšší energetickou třídou se rozhodně vyplatí
Chladící spotřebiče jsou poměrně náruživými žrouty elektrické energie. Na celkové spotřebě průměrné tříčlenné domácnosti se podílejí bezmála dvaceti procenty.
Zvlášť starší modely, tedy chladničky více než desetileté, mohou účty za elektřinu nadměrně zatěžovat. Svého času moderní zařízení s třídou energetické spotřeby A už byla dávno překonána a dnes si můžete pořídit lednice nejen mnohem modernější, ale také úspornější.
Už od března 2021 pro ledničky také platí nový systém označení energetické třídy. Jednotlivé úrovně jsou označeny písmeny od A do G a v grafickém provedení se v tom snadno zorientujete. Při nákupu nového spotřebiče se tak můžete rozhodovat i na základě tohoto ukazatele.
Vzhledem k finanční úspoře energetické spotřeby nové lednice se výměna stávající, byť funkční, může v dlouhodobějším horizontu vyplatit.
Pokud vám to přesto připadá jako zbytečné vyhazování peněz, i tak se dá pomocí několika praktických triků spotřeba snížit.
Mohlo by vás zajímat
Snížení spotřeby elektrické energie u lednice: na co si dát obzvlášť pozor
Ochrana před přímým sluncem a zdroji tepla: lednici se vyplatí umístit na chladné místo. Vysoká teplota, která je často například u oken na jižní stranu, nebo blízkost varné desky, trouby či radiátoru, může zbytečně zvyšovat teplotu v těsné blízkosti lednice. To se může odrazit ve vyšší spotřebě energie pro dosažení a udržení teploty chlazení v jejím vnitřním prostoru.
Zkontrolujte těsnění dveří lednice: pokud těsnění po čase dostatečně nepřiléhá, může do vnitřních prostor lednice vnikat teplý vzduch a na potřebné dochlazování na nastavenou teplotu se spotřebuje více energie. To enormně navyšuje náklady za elektřinu. Zkontrolovat se to dá vcelku jednoduše: počkejte, až bude tma, vezměte si kapesní svítilnu a zavřete ji do lednice. Pak si pozorně prohlédněte lem dveří a pokud uvidíte prosvítající světlo ze svítilny je jasné, že těsnění nedoléhá. Uvidíte i ve kterých místech je to nejhorší.
Pravidelně odmrazujte: moderní lednice většinou disponují funkcí "no frost", tedy že námraza se v jejich interiéru už netvoří. Na to trpí především letité modely, kde se časem začnou uvnitř vytvářet celé bloky ledu. To je opět špatně a spotřebič bude pracovat neefektivně. Odmrazování lednice je ideální provádět v zimě, kdy vám potraviny vydrží potřebný čas ve venkovních teplotách.
Nenastavujte teplotu chlazení na příliš nízkou hodnotu: ideální teplota pro většinu potravin je sedm stupňů Celsia. Mnoho uživatelů si ale nastavuje teplotu mnohem nižší v rozmezí 0 až 5 stupňů. Rozdíl pouhých dvou stupňů ale může zvýšit spotřebu elektřiny až o deset procent.
Ideální cirkulace vzduchu v lednici: udržujte čistou a nezakrytou větrací mřížku. Zamezíte tím hromadění tepla. Větrací mřížky je dobré pravidelně kontrolovat a případně vyčistit – to se doporučuje minimálně dvakrát ročně.
Krátké otevírání dveří: pamatujte, lednice není televize. Toto otřepané rčení nabádá uživatele k tomu, aby dveře chladničky otevírali jen krátce, a to jen na nezbytnou dobu pro vyjmutí či uložení potravin. Čím častěji budete lednici "větrat" a čím déle necháte její dveře otevřené, tím více energie bude potřeba na opětovné snížení vnitřní teploty na nastavenou hodnotu. V této souvislosti se vyplatí mít v paměti mapu uložení potravin uvnitř lednice. Pak jen krátce otevřete, sáhnete na potřebné místo, a opět zavíráte. Vyloučíte tak situaci, kdy musíte v lednici něco dlouze hledat a při tom vám otevřenými dveřmi vniká do vnitřního prostoru teplý vzduch.
Zdroj: Statista.com, CoolBlue